Rabosították a budapesti anyát fia mozgáskorlátozott igazolványa miatt

Rabosították a budapesti anyát fia mozgáskorlátozott igazolványa miatt

Szélvédőre ragasztott mozgáskorlátozott igazolványa miatt csapott le két civilruhás rendőr egy anyukára az I. kerületben, az, hogy a nőnek végtagsérült fia miatt van a kocsin a jelzés, nem érdekelte őket.

A szomorú sztoriról az Abcúg számolt be. Mint írták, az eset még júliusban történt. A nő az I. kerületi rendőrséggel szemben megállt a kocsijával egy nem mozgáskorlátozott parkolbóan. A gyámhivatalban akart ügyet intézni, de alig, hogy kiszállt a kocsiból megjelent két civilruhás rendőr, és a szélvédőjén látható mozgáskorlátozott igazolványról kezdte faggatni.

“Ki a rokkant? Maga a rokkant?”

– tették fel a kérdést. A nő elmondta, az igazolvány a fiáé, az ő nevére van kiállítva.

Gyermeke, a 14 éves Bence idegrendszeri és négyvégtagsérült, koraszülöttként jött világra, születése óta fejlesztésre hordják a szülei.

A rendőröket ez nem hatotta meg. Közölték vele, hogy amennyiben nincs vele a fia, jogosulatlanul használja az igazolványt, majd megkérték, hogy menjen velük a rendőrségre.

A cikk szerint az szóba sem került, hogy a nő akar-e esetleg parkolójegyet venni, a szélvédőre kiragasztott igazolvány már elég volt ahhoz, hogy visszaélés miatt lecsapjanak rá.

A háromgyerekes anyuka ezután négy és fél órát töltött a rendőrségen, ahol rabosították: ujjlenyomatot vettek tőle, lefotózták, elvették a tárgyait, valamint kétszer ki is hallgatták.

“Kb. csak arra nem kérdeztek rá, hogy mit ettem reggelire. Mondjuk addigra már kisírtam magam, meg annyira abszurd volt ez az egész, hogy kínomban csak nevettem”

– idézte az Abcúg a nőt.

A nőnek októberben volt a tárgyalása, ahol bűnösnek mondták ki, 60 ezer forintra meg is büntették.

Az Abcúg megkereste az ügy kapcsán a rendőrséget. A hatóság válasza szerint

“a rendőrség feladatának tekinti a mozgáskorlátozott parkolóhelyek védelmét. […] A mozgássérült parkolási engedély névre szól, és a jogosult használónak a helyszínen jelen kell lennie, de minimum a közelben kell tartózkodnia. Amennyiben a jogosult nem tartózkodik a helyszínen, sem annak közvetlen közelében, illetve annak reális esélye sem merül fel a rendőri intézkedés során, hogy ott megjelenik, akkor felmerül a bűncselekmény gyanúja”.

Mozgáskorlátozott fiára várt, rabosították

November elején egy apukával történt hasonló eset. Amint arról írtunk, Zoltánra civilruhás rendőrök csaptak le a II. kerület egyik mozgáskorlátozott parkolójában, ahol látássérült fiára és feleségére várt. Kapásból elvitték a rendőrségre, még azt sem engedték, hogy elálljon a mozgáskorlátozott helyről, ahol a jog szerint akkor és ott éppen illegálisan parkolt: