A Komáromi kisleány, Magyarország tortája 2018-ban (fotó: cukraszat.net/Keszthelyi Kristóf)

„Fosból fos”: méregdrágán kóstolhatod meg az ország tortáját

Napokon belül megkóstolhatod a 2018-as Magyarország Tortáját, azonban egy szeletjéért becslések szerint mélyen a zsebedbe kell nyúlni. A sütit egy magyar főcukrász ráadásul keményen lehúzta a Facebookon, véleménye szerint szakmailag vállalhatatlan a díjazott édesség.

Amint azt korábban megírtuk, a Komáromi kisleány lett a 2018-as Magyarország Tortája, a sütemény a Jánoska Cukrászda cukrásza, Sztaracsek Ádám munkája. A torta mézes-diós tészta alapú, van benne körte, csokoládé, vaníliás krém, fahéj és gyömbér is. A tortát először augusztus 18-án, 19-én és 20-án a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatod meg.

Borsos ára lesz

A Pénzcentrum cikke szerint a Komáromi kisleány ára még nem ismert, de a tavalyi ország tortájának szelete nem ritkán 900 forintért megy. A Komáromi kisleány vélhetően ennél egy kicsit drágábbért megy majd az időközbeni áremelkedések miatt, plusz a tortát övező érdeklődést is meg lehet lovagolni árképzés terén.

„Fosból fost csinálni”

A lap szerint nem mindenki esett hanyatt az idei ország tortájától. Szücs Árpád, a Four Seasons Hotel éttermének főcukrásza egy augusztus 2-i Facebook-bejegyzésben többek között azt írta, szakmailag vállalhatatlan ez a sütemény, nem kóstolta ugyan még, de kifogásolta a kinézetét, és azt, hogy nincs szépen kidolgozva, nincs jól megcsinálva. Véleménye szerint az alapoktól kezdve minden rossz benne.

„Igen is kritikával illetem azokat, akik azt gondolják, hogy nincs más lehetőség ebben a szakmában 2018-ban csak fosból fost csinálni. Többek között én sem tudok MAGYAR CUKRÁSZKÉNT ezzel azonosulni”

– írta a mostanra elérhetetlenné vált posztban Szücs Árpád.

A Pénzcentrum megkeresett egy másik díjnyertes cukrászt, aki név nélkül azt nyilatkozta: van igazság Szücs soraiban, de a torta finom és harmonikus. Szerinte a gond inkább az, hogy néhány cukrász spórolás miatt nem használja az eredeti, drágább alapanyagokat, olcsóbbakkal helyettesíti azokat, lebutítva a nemzet édességét.

A Komáromi kisleány, Magyarország tortája 2018-ban (fotó: cukraszat.net/Keszthelyi Kristóf)