8 inspiráló történet sikeres vállalkozásokról amik garázsból indultak

8 inspiráló történet sikeres vállalkozásokról amik garázsból indultak

Meglepő, hogy mennyi olyan cég van, ami most a világ legnagyobbjai között van, de a kezdetekkor a legkisebbként egy garázsból indult. Az alábbi összeállításba ezeket gyűjtöttük össze:

Amazon.com

1994 novemberében, az internet hajnalán egy Jeff Bezos nevű férfi néhány barátjával beköltözött egy seattle-i garázsba és nekilátott, hogy létrehozza a világ egyik legnagyobb online könyvesboltját. Azt tapasztalta, hogy a könyvek eladása folyamatosan növekszik, ugyanakkor a piac erősen fragmentált, nincs egyetlen cég, amely uralná, valamint a könyvszakma az értékesítés új csatornáit keresi. Ezen okok egy hatalmas áruválasztékkal rendelkező online könyváruház létrehozására sarkallták. Megszületett tehát az Amazon.com. Jeff Bezos jelenleg a Blue Origin űripari cégére koncentrál, mellyel a Space X alapítójának, a Vasemberként is emlegetett Elon Musknak riválisa.

[twentytwenty]11-2

12[/twentytwenty]

Apple

A 26 éves Steve Wozniak és a nála öt évvel fiatalabb Steve Jobs 1976 márciusában rakta össze az Apple I személyi számítógép alaplapjait egy Palo Altó-i garázsban, ami hatalmas változást jelentett az informatikában. A történetet azóta mindenki ismeri. Jelenleg épülőben van az új főhadiszállásuk, ami egy négy emeletes, összesen 260 ezer négyzetméteres épület, melyben 13 ezer Apple-alkalmazott fog dolgozni egy 700 ezer négyzetméteres park közepén.

[twentytwenty]13
14[/twentytwenty]

Disney

Roy és Walt Disney az első animációs filmjüket a saját nagybátyjuk garázsában forgatták. Ma a Walt Disney Company a világ egyik legnagyobb média és szórakoztatóipari társasága, amely nem csak filmeket gyárt, de tulajdonosa vidámparkoknak és televíziós csatornáknak.

[twentytwenty]15

16[/twentytwenty]

Hewlett-Packard

Bill Hewlett és David Packard, saját vállalkozásukat szabadidejükben, részmunkaidőben folytatták, mindössze 538 dolláros alaptőkével és egy használt fúrógéppel. Az 1934-ben végzett mérnökök, egykori professzoruk ösztönzésére, Packard házának garázsában kezdték el a munkát. Első termékük egy változtatható ellenállású audio oszcillátor volt. Újdonsága a korszak hasonló készülékeihez képest az volt, hogy az ellenállás változást egy kis izzólámpa fényerő változása jelezte vissza. Típusneve 200A volt. Továbbfejlesztett utódjából a 200B-ből a Disney cég vásárolt meg 8 darabot. Akkoriban mutatták be a Fantasia című zenés rajzfilmet és a Disney ezzel az oszcillátorral tesztelte a speciálisan felszerelt mozik hangrendszereit.

[twentytwenty]OLYMPUS DIGITAL CAMERA

18[/twentytwenty]

Google

Google berkeiben úgy tartják, hogy a vállalat alapítói, Lerry Page és Sergey Brin rendkívül ellenszenvesek voltak egymásnak első találkozásukkor. 1995-ben, a Stanford egyetem végzőseiként hosszadalmas vitákba keveredtek a kérdésről: hogyan lehet kiszűrni a legrelevánsabb információkat egy óriási adathalmazból? Egyikük sem sejtette, hogy a keresőtechnológiában hatalmas változások fognak bekövetkezni közös projektjük, a BackRub néven induló, de később Google-re átkeresztelt keresőmotor első változatának kifejlesztése révén. Miután egy befektetőtől kaptak százezer dollárt, megalapíthatták a Google céget, majd elkezdhették a munkát egy barát garázsában és a történet kimenetelét már szintén ismerjük :)

[twentytwenty]19

20[/twentytwenty]

Harley Davidson

William S. Harley és gyerekkori barátja Arthur Davidson szintén egy garázsszerű épületből indult, itt szereltek egy kicsi motort, egy normál kerékpárra. Ekkoriban még senki nem gondolta volna, hogy idővel ez lesz a világ egyik legnevesebb motormárkája.

[twentytwenty]1

[/twentytwenty]

Microsoft

A Microsoftot Albuquerque-ben, Új-Mexikóban alapította 1975-ben Bill Gates és Paul Allen a Micro-soft név alatt. Azóta Microsoft Corporation a világ egyik legnagyobb szoftvervállalata, 128 ezer alkalmazottat foglalkoztat a világ több mint 150 országban mindemellett Bill Gates a világ leggazdagabb embere. 2013-ban vagyonát körülbelül 72 milliárd dollárra becsülték, 1987 óta szerepel a Forbes magazin világ leggazdagabb embereit felvonultató listáján.

[twentytwenty]5

6[/twentytwenty]

Mattel

1945-ben, Dél-Kaliforniában, egy garázsból kialakított műhelyben kezdődik a Mattel története. Ruth és Elliot Handler, valamint barátjuk Harold Matson közös vállalkozást jegyeztetett be, Mattel néven. Az újonnan alakult cég fából készült képkereteket készített és árult. A kreatív házaspár hamarosan babaházba való bútorokat kezdett farigcsálni a keretek készítése során visszamaradó törmelékfákból. Nem kellett hozzá sok idő és a bababútorok árusítása nyereségessé vált. Harold Matson ekkor eladta érdekeltségeit a cégben a párnak, és kilépett. Handler-ék ettől kezdve a játékkészítésre fektették a hangsúlyt, a Mattel játékgyártóvá avanzsált. A Mattel 14. életévében, 1959-ben Ruth Handler Barbara nevű lányát nézte, amint az papírból kivágható és öltöztethető babákkal játszik. Arra gondolt, milyen jó lenne, ha a gyerek egy igazi babát öltöztethetne divatos női ruhákba. Ekkor született meg Barbie, a filmsztárokat megszégyenítő külsővel és elegáns ruhatárral megáldott csoda-játékbaba. Senkinek nem kell mondani, hogy a készítő lányának becenevét viselő baba mekkora sikert aratott már debütálása után nem sokkal. Hát még az elkövetkező években!

[twentytwenty]23

24[/twentytwenty]

Hogyha tetszett a cikk, oszd meg Facebookon vagy küld el barátaidnak!