Ünnepi tűzijáték 2017-ben Budapesten. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Aláírásgyűjtés indult az augusztus 20-i tűzijáték megtartása ellen

A célként kitűzött 30 ezer tiltakozó aláírásból mostanra 28 ezer már össze is gyűlt. 

A járvány után ne tűzijátékon égessük el az adófizetők pénzét! címmel indult online aláírásgyűjtés az augusztus 20-ra tervezett tűzijáték ellen, mely a Magyar Turisztikai Ügynökség szándékai szerint „Európa legnagyobb fény- és tűzijátékparádéja lenne”.

A kiírás szerint a pénzt inkább azoknak a megsegítésére kellene fordítani, akik megsínylik a járványhelyzetet: elveszítették a munkájukat, veszélybe került a megélhetésük – idézi a Röviden a felhívást, melyben Homonnay Gergely, az aláírásgyűjtési kampány szervezője úgy fogalmaz:

„A pandémia utáni újrakezdést szerintem sokkal jobban szimbolizálná, ha lemondanánk erről a grandiózus pénzégetésről, és valami újat találnánk ki, amivel valóban méltóképp tudnánk ünnepelni a magyar állam születésnapját.”

A civilek mellet a Momentum is tiltakozik a hatalmas tűzijáték ellen. Vasárnapi Facebook-posztjukban azt írták, „több százezer munkanélkülit, így több millió magyart hagy maga után komoly megélhetési válságban a vírus”, ilyen körülmények között nem lehet százmilliókat költeni ünnepségekre.

Azt szeretnék, ha idén a kormány nem tartaná meg az államalapítási ünnepségsorozatot, hanem az erre szánt összegből egy szolidaritási alapot hoznának létre.

Ünnepi tűzijáték 2017-ben Budapesten. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)