Ezen a napon a történelemben – július 25.

Ezen a napon a történelemben – július 25.

1978-ban, az angliai Manchesterben megszületik Louise Joy Brown, az első szervezeten kívüli megtermékenyítéssel fogant baba, azaz lombikbébi. Az egészséges, 2600 gramm súlyú újszülött röviddel éjfél után, császármetszés útján jött a világra.

Louise édesanyja, Lesley Brown hosszú évekig küzdött meddőséggel, mert el voltak záródva a petevezetékei. 1977 novemberében végezték el rajta az akkor még kísérleti stádiumban lévő lombik bébi eljárást, amely a következőképpen zajlik: a petefészekből leszívják az érett petesejteket tartalmazó tüszőfolyadékot, ezt követően a petesejteket laboratóriumi körülmények között megtermékenyítik spermával. Így jön létre az embrió, amit néhány nappal később visszaültetnek a méhbe.

A megtermékenyítés pillanata

A megtermékenyítés pillanata

Lesley orvosai, Patrick Steptoe nőgyógyász és Robert Edwards kutató egy évtizeddel korábban kezdték meg úttörő együttműködésüket, mely során kifejlesztették és tökéletesítették a lombik programot. Miután a média tudomást szerzett Lesley terhességéről, a pár egycsapásra híres lett. Louise világra jöttének híre mindenhol a címlapokra került, és számos jogi, illetve erkölcsi vitát váltott ki.

A kis Louise Brown szüleivel

A kis Louise Joy Brown szüleivel

Néhány évvel később Lesley életet adott második lányuknak, Natalie-nak, aki szintén a lombik program keretében fogant. 1999 májusában Natalie lett az első lombikbaba, akinek gyermeke született. A fogantatás természetes úton történt, ezzel végleg eloszlottak azok a korábbi aggályok, miszerint a mesterségesen fogant nők nem képesek természetes úton teherbe esni. 2006 decemberében Louise Brown – az első lombikbébi – életet adott Cameron John Mullindernek, aki szintén természetes úton fogant.

Louise Brown és Natalie Brown gyermekeikkel

Louise Brown és Natalie Brown gyermekeikkel

A lombikbaba eljárás ma már népszerű orvosi beavatkozásnak számít. Feltalálása óta több százezer gyermek világra jöttét tette lehetővé.

Egyéb események ezen a napon

1832 – Az első vasúti baleset Massachusetts államban.

1898 – Az Egyesült Államok megszállja Puerto Ricót.

1917 – Párizsban halálra ítélik Mata Harit.

1943 – A Fasiszta Nagytanács megfosztja hatalmától Mussolinit.

1946 – Az USA végrehajtja az első vízalatti atomrobbantást a Bikini-atollnál.

1969 – Meghirdetésre kerül a Nixon-doktrína.

1984 – A szovjet Szvetlana Szavitszkaja az első női űrhajós, aki űrsétát tesz.

2000 – Párizs közelében lezuhan egy Concorde, ami után azonnali hatállyal felfüggesztik a Concorde típusú gépek repülését.