A Kickass Torrents bukása és titokzatos tulajdonosa

A Kickass Torrents bukása és titokzatos tulajdonosa

Aki töltött már le filmet, zenét, vagy bármilyen tartalmat az internetről, az bizonyára találkozott a Kickass Torrents nevű oldallal. A hatalmas forgalmat bonyolító weblap mögött egy titokzatos fiatalember állt, akit néhány nappal ezelőtt letartóztattak.

Az amerikai igazságügyi minisztérium sajtóosztálya múlt hét szerdán bejelentette, hogy Lengyelországban őrizetbe vették a Kickass Torrents (a továbbiakban KAT) nevű oldal feltételezett tulajdonosát, a 30 éves Artem Vaulint. A havonta 50 millió látogatót vonzó kalózoldal csütörtök óta nem elérhető.

A 2008-ban alapított KAT torrent fájlok és magnet linkek terjesztésére specializálódott weboldal volt. 2014-ben vált a legnépszerűbb BitTorrent adatbázissá, miután látogatottságban megelőzte a Pirate Bay-t.

Mit lehet tudni Artem Vaulinról?

  • 30 éves
  • ukrán származású
  • a LinkedIn profilja szerint egy Cryptoneat nevű, szoftverfejlesztéssel foglalkozó cég alapítója
  • az interneten a „trim” nevet használta
Artem Vaulin

Artem Vaulin

Az Egyesült Államok a férfi kiadatását kérte Lengyelországtól, hogy szerzői jogok megsértése és pénzmosás vádjával büntetőeljárást indíthassanak ellene. A KAT fennállása óta több, mint 1 milliárd dollár értékben tett ingyen elérhetővé jogvédett tartalmakat. Az oldalon 2010-ben megjelent egy „bio” menüpont, amely alatt az oldal történetéről lehetett olvasni, illetve az is benne szerepelt, hogy a tulajdonos egy bizonyos „trim” nevű illető. Ezt később törölték az oldalról. A minisztérium szerint Vaulin bőven részesült a reklámokból befolyó évi 17 millió dolláros bevételből, (~ 5 milliárd HUF) amely összeg után feltehetőleg adózni is „elfelejtett”; a gyanú szerint a Cryptoneat nevű fedőcég révén moshatta tisztára a pénzt.

A Cryptoneat Facebook oldaláról származó kép

A Cryptoneat Facebook oldaláról származó kép

Hogy elkerülje az igazságszolgáltatást, Vaulin állítólag szerverről szerverre költöztette adatbázisát, és gyakran változtatott domaint (előrelátó gyerek volt, korábban több KAT domain nevet regisztrált). Így próbált menekülni a rendszeres lefoglalások és magánvádas eljárások elől.

A jó öreg Kickass Torrents

A jó öreg Kickass Torrents

Lebukásához nagyban hozzájárult az, hogy rendkívül óvatlanul járt el. Többször állította, hogy oldala minden esetben a DMCA törvénynek (digitális szerzői jogok megsértése ellen létrehozott szabályozás) megfelelően jár el. Magyarul, ha a jogtulajdonos kéri, a weboldalról törlik az illegálisan elérhetővé tett tartalmat. Ezt cáfolja az a nyilvánosságra került levél, amelyet az egyik beosztottja továbbított Vaulinnak. Egy filmgyártó cég megkereste a KAT-ot, hogy szolgáltasson neki információt egy bizonyos felhasználóról, aki jogvédett tartalmat töltött fel a világhálóra. A beosztott kérdésére, miszerint tagadják-e meg a cég kérését, Vaulin röviden csak annyit válaszolt: „Természetesen.” A fiatalember által jegyzett e-mail fiókokban a nyomozók megtalálták az útleveléről és jogosítványáról készült másolatokat is, így igazán nem volt nehéz azonosítani őt.

Ha bűnösnek találják – márpedig erre elég nagy a valószínűség – akár 20 év börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.