Mit esznek az élsportolók?

Mit esznek az élsportolók?

Ahhoz, hogy valakiből sikeres sportoló váljék, kőkeményen kell edzenie, de a táplálkozás is legalább annyit nyom a latba. Umit Bektas török olimpikonok napi fejadagjáról készített fotósorozatot. Mint megtudta, a kalóriaszükséglet sportágról sportágra változik. Egy futónak egészen más étrendet kell követnie, mint mondjuk egy birkózónak.

Merve Aydin – akadályfutás – 3000 kalória

1

A 26 éves sportoló napi több órát edz és magas fehérjetartalmú étrendet követ.

2

Fatih Avan – gerelyhajítás – 3500 kalória

3

Fatih szerint ahhoz, hogy valaki bírja az edzést, helyesen kell táplálkoznia, ugyanis az izmok az elfogyasztott ételből nyerik az energiát.

4

Nur Tatar – taekwondo – 1500 kalória

5

Az olimpiai ezüstérmes hölgy a 2012-es londoni világverseny előtt alacsony kalóriaszámú étrendet követett, hogy beférjen a súlycsoportjába.

6

Mete Binay – súlyemelés – 3500 kalória

7

Mete minden nap bőségesen megreggelizik, hozzá megiszik két pohár tejet. Sok vörös húst fogyaszt és az édességekről sem mond le. A versenyekre való felkészülés alatt teljesítménynövelő kiegészítőket és vitaminokat szed.

8

Elif Yale Yesilirmak –  birkózás – 3000 kalória

9

Naponta legalább 5 liter vizet megiszik. A lazacot részesíti előnyben a vörös hússal szemben, mert meggyőződése, hogy az egészségesebb és több benne a tápanyag.

10

Bahri Tanrikulu – taekwondo – 3000 kalória

11

A háromszoros világbajnok és olimpiai ezüstérmes sportoló magas kalóriaszámú étrendet követ, amit teljesítménynövelő kiegészítőkkel és multivitaminokkal fejel meg. Sok zöld színű zöldséget és gyümölcsöt eszik.

12