Kampány indul, hogy idén is zárják le a Szabadság hidat

Kampány indul, hogy idén is zárják le a Szabadság hidat

Tavaly nyáron az egyik legjobb dolog, ami Budapesttel történt, hogy lezárták a forgalom elől a Szabadság hidat, amit aztán a gyalogosok azonnal birtokba is vették.

Persze ez csak Budapesten akkora valami, a világ többi nagyvárosában, amit folyó keresztez, teljesen természetes, hogy a vízpart és a hidak elsősorban az embereké, nem a pöfögő autóké. Párizsban, a Szajna partján például nyárestéken szinte lépni sem lehet a leterített pokrócokon borozó, beszélgető tömegektől.

Idén a VALYO (Város és Folyó Egyesület) újra szeretné elérni, hogy a gyalogosoké legyen ez a páratlan közterület, ezért online kérdőívben gyűjtik össze a hídrajárók tapasztalatait, aztán pedig kampányt indítanak, hogy minden hétvégén legyen ismét szabad a híd.

„2011 óta foglalkozunk közösségi köztérmegújítással. Felfedezzük és kezeljük azokat a Duna-parti köztereket, amelyekből a városlakók profitálhatnak. A jó köztér legfontosabb ismérve szerintünk a fogyasztási kényszer nélküli használhatóság, ahol nem kell drága kávét vagy sört venni, hogy élvezhesd a hely adottságait. Tavaly örömmel szemléltük, hogy a híd spontán használói magukénak érezték a teret, programot szerveztek ide, és vigyáztak rá. A legmeghatóbb jelenet számunkra (a nagy tömegen túl) a hídfőknél spontán kialakult szelektív szemétgyűjtés volt”

– írta közleményében Tömör Miklós, az egyesület elnöke. Az akció részletei a Szabadhíd Facebook-oldalán érhető el.