Ilyenek a tavaszi karneválok a világ különböző országaiban

Ilyenek a tavaszi karneválok a világ különböző országaiban

Ami Mohácson a busójárás, az Velencében a karnevál, de van, ahol ilyenkor narancsokkal dobálják egymást. Összeszedtük, hogyan búcsúztatja a világ a telet.

A tavasz beköszöntével szinte az egész világon télbúcsúztató ünnepségeket, utcai mulatozásokat, karneválokat tartanak, hogy az újjáéledő természetet és a Jó-t köszönthessék.

Nálunk a busójárás a leghíresebb karnevál. Több országban is visszatérő motívum az álarcos felvonulás, és a tűzre vetett szalmabábú. Ezek jelképezik a gonoszt, a rosszat és mindent ami negatív.
 Érdemes kicsit körülnézni a világ más tájain is, hiszen rengeteg érdekes, színes szokással ismerkedhetünk meg.

Busójárás

Hazánk leghíresebb karneválja, a mohácsi busójárás, ami 2012 óta hungarikumnak számít. A szokás egy mondára vezethető vissza, miszerint a Mohácson és környékén élők ijesztő álarcokat öltöttek magukra, maskarába öltöztek, és hatalmas zajt csaptak. Nagy rémületet keltettek és kizavarták a törököket a városból. A busójárás hetében elégetik a kiszebábot, mely a rossz elűzését szimbolizálja.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

De hogyan búcsúztatják a telet a világ más országaiban?

Oroszország

Február végén a Maslenitsa (szabad fordításban: „palacsinta-hét”) hagyományé, vígasságé a főszerep Oroszországban. Ők is elégetik a mulatság utolsó napján a tél kitömött figuráját, miközben sokat táncolnak, énekelnek.

Bulgária

A bolgárok január végén a busójáráshoz hasonló álarcos felvonulást tartanak. A különleges álarcok félelmetesek vagy színpompásak, de szimbolikus értékkel is bírnak. Például néhánynak két arca van, mely a boldogság és boldogtalanság kifejeződése. A mágikus táncok, kolomposok a gonosz szellemek elijesztésére szolgálnak.

Svájc

Tschägättä az ünnep neve, mely során általában csak nőtlen férfiak vesznek fel ijesztő maskarát. Úgy tartják, hogy a résztvevők így tudják kiengedni a mindennapi fáradalmakat, a stresszt, ami egyfajta lázadásként fogható fel.

Franciaország

A francia Riviérán, Menton városában minden év februárjában Citromfesztivált tartanak két hétig a város központban. Minden évben kijelölnek egy témát, a lényeg, hogy mindennek citromból vagy narancsból kell lennie.

Észak-Olaszország

Talán az egyik legfurcsább szokás az övék, hiszen narancsháborút tartanak, ami azt jelenti, hogy három napon keresztül narancsokkal dobálóznak.

A világ legnagyobb és legfényűzőbb karneváljai, pedig a Riói karnevál, amely egy táncos zenés felvonulás, illetve a Dél-Amerikai oruroi karnevál, amely a legnagyobb folklór rendezvénynek számít az ott élő emberek számára:

Végül pedig az egyik legnagyobb és legismertebb karnevál Európában, a Velencei Karnevál, amely minden évben a világ minden részéről vonzza az érdeklődőket a lagúnák és gondolák világába: