3+1 csoda, amit idén tavasszal látnod kell Tihanyban

3+1 csoda, amit idén tavasszal látnod kell Tihanyban

Közeleg a híres levendulavirágzás Tihanyban, és ez csak egy plusz indok, amiért érdemes tavasszal is felkeresni a Balaton északi partját.

Tihanyban a levendulavirágzás a kora nyár egyik legjobban várt eseménye. A Tihanyi-félsziget azonban temérdek más élményt is nyújt, számos látnivaló és lélegzetelállító panoráma várja az odalátogatókat.

Tihanyi apátság

A Tihanyi-félsziget keleti részén található bencés apátság szerencsésen átvészelte az 1241–42-es tatárjárást, így napjainkban is látogatható. Az épületben jelenleg kilenc szerzetes él, ők felelősek Tihany és a környező települések lelkipásztori szolgálataiért.

Tihanyi-visszhang

Ez a település legimertebb jelensége. A Visszhang-dombon állított echókőről elkiáltott szavak a több mint 300 méterre lévő apátság északi oldaláról verődnek vissza, 2 másodperc alatt téve meg az oda-vissza közel 700 méteres távot.

Levendulás

A levendula a Tihanyi-félsziget szimbóluma, hiszen az itt található levendulaültetvény az ország büszkesége. A növény, melynek varázslatos illatát a szél szerteviszi az egész környéken, átlagosan június közepén szokott virágba borulni, csodálatos látványt is nyújtva ezzel a látogatóknak.

A virágzásra minden évben fesztivált és szedd magad akciót szerveznek. Idén június 19-e és június 25-e között, minden nap 10-től 20 óráig tartják a XIII. Tihanyi Levendula Fesztivál és Levendula Heteket.

Fotó: Béky-Halász Zoltán

Skanzen

Izgalmas turisztikai látványosságnak számít a Tihanyi Szabadtéri Néprajzi Múzeum is, amely visszarepít minket az időben: megismerhetjük a régi emberek életmódját, és megcsodálhatjuk az eredeti állapotban megőrzött igazi nádfedeles, tornácos, fehérre vakolt falú házakat.