Személyautó halad a szakadó esőben a nyíregyházi Sóstói úton 2017. június 6-án. MTI Fotó: Balázs Attila

100 kilométeres széllel érkezik a hidegfront, mindenütt veszélyjelzés

Az ország összes megyéjére veszélyjelzést adtak ki a pénteken befutó hidegfront miatt, amit olyan széllökések kísérhetnek, hogy jobb lesz, ha téglát teszel a zsebedbe.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint pénteken kora reggeli óráktól északnyugat felől kialakulhatnak helyenként zivatarok, amelynek zónája fokozatosan kelet felé helyeződik a délutáni órákra. Zivatarok környezetében viharos (60-75 km/h) széllökés, intenzív csapadék (15-25 mm), jégeső (1 cm alatti átmérővel) kialakulhat. Egy-egy területen (elsősorban délelőtti, déli órákban) a záporok, zivatarok környezetében 75-90 km/h feletti széllökés nem zárható ki.

A szakemberek azt mondják, hogy várhatóan a déli, kora délutáni óráktól északnyugat felől egy hidegfront érkezik, amely gyors mozgással kelet, délkelet felé helyeződik és az esti órákra eléri keleti határainkat. A front környezetében szórványosan valószínű zivatar kialakulása a késő esti órákig szélvihar (70-90 km/h), intenzív csapadék (15-30 mm), jégeső (átmérő < 2 cm) kíséretében. Néhol heves zivatar is előfordulhat (lokálisan 90-100 km/h feletti széllökés, 2 cm feletti jégátmérő, esetleg 30 mm feletti lokális csapadék) ebben az időszakban. A fentiek miatt az ország összes megyéjére veszélyjelzést adtak ki.

Fotó: met.hu

Pénteken a legmagasabb nappali hőmérséklet 23, 30 fok között várható, késő estére 17, 23 fok közé hűl le a levegő. Szombaton azonban jóval hűvösebb lesz ennél. A meteorológusok szerint felhőátvonulásokra számíthatsz több-kevesebb napsütéssel, többfelé záporral, keleten helyenként zivatar is kialakulhat, az északnyugati szél nagy területen viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 23 fok között valószínű.

Személyautó halad a szakadó esőben a nyíregyházi Sóstói úton 2017. június 6-án. MTI Fotó: Balázs Attila