Hőség (MTI Fotó: Mohai Balázs)

Videó: így érkezik a nyár negyedik hőhulláma

Visszatér a gatyarohasztó meleg, jövő héten 37-38 fokban fogsz aszalódni.

Vége a lehűlés adta felfrissülésnek, annak az érzésnek, hogy úgy el tudsz menni A-ból B-be, hogy közben ne izzadnál le bokáig. A hétvégétől délnyugati irányból egy száraz és egyre melegebb levegő éri el térségünket, mely a jövő hét közepére elhozza a 37-38 fokot – írja az Időkép.

A Severe Weather Europe egy animációt mutatott, melyen tökéletesen látszik, hogyan forrósodik fel a kontinens közepe:

https://www.facebook.com/severeweatherEU/videos/2053697021520055/

Az Időkép szerint a folytatásban a napsütésé a főszerep, csak vasárnap a Dunántúlon lehet erősebb a gomoly-felhőképződés és fordulhat elő elszórtan egy-egy zápor, zivatar. Szombaton és a jövő hét első napjaiban csapadékra nem kell számítani.

A portál szerint fokozatosan erősödik a nappali felmelegedés:

szombaton 27-32, vasárnap már 30-35, a jövő hét első napjaiban pedig 33-38 fok lesz jellemző délutánonként, és az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülést.

A hőséget inkább csak vasárnap és kedden a Dunántúlon enyhíteti kissé a megélénkülő, északnyugaton olykor megerősödő déli-délkeleti szél, a többi napon mérsékelt marad a légmozgás.

Kikészíti a tested a forróság

A kánikula rendesen megterheli a szervezetet, még az egészségesebbekét is. A melegben fáradtabb, dekoncentráltabb vagy, nem is beszélve arról a tényről, hogy a felforrósodott lakásban nem tudsz jól aludni, ami szintén beint a napjaidnak.

A szakemberek szerint ilyen időben kerüld a nehéz, zsíros ételeket, és a magas cukor- és koffeintartalmú italokat is érdemes hanyagolni, a piát is sem árt kerülni, a napi vízbevitelt pedig érdemes 3-4 literre belőni.

A kánikula mellett szól, hogy megint szuper strandidő lesz. Vigyázz, az UV-sugárzás is az egekben lesz, az Időkép szerint délelőtt 10 és délután 4 között kerüld a tűző napfényt.

Hőség (MTI Fotó: Mohai Balázs)