Szédítő videó: így nézne ki a Naprendszer, ha a óriáscsillagokra cserélnék a Napot

Szédítő videó: így nézne ki a Naprendszer, ha a óriáscsillagokra cserélnék a Napot

Felfoghatatlanul hatalmas a Naprendszer anyagának 99 százalékát kitevő Napunk, de néhány csillag mellett így is porszemnek tűnik.

Szuper videót osztott meg a Facebookon a Sci-Tech Universe, melyben megmutatják, hogy hogyan is nézne ki a Naprendszerünk, ha a Napnál sokkalta nagyobb csillagok foglalnák el a közepét. Mutatjuk a videót, utána pedig elmondjuk, mit is láttál:

https://www.facebook.com/SciTechUniversedotcom/videos/1890465787886218/

A legelső csillag, amit mutattak a Nap helyén, az a Pollux, melynek átmérője mintegy 10-szerese a csillagunkénak. Aztán jött az égbolt negyedik legfényesebb csillaga, az Arcturus, melynek 110-szer erősebb a fénye a Napunkénál.

A harmadik csillag egy kék szuperóriás, a Rigel, mely úgy ragyog, mint 40 ezer nap, és akkora, hogy egészen a Merkúr pályájáig nyújtózna.

A negyedik csillag az Arneb, melynek átmérője 129-szer haladja meg a Napét, és szinte a Vénusz pályájáig érne.

Az ötödik csillagot, a Pisztoly-csillagot 1990-ben fedezték fel, és amellett, hogy a Marsig elérne a külső héja, azt érdemes tudni róla, hogy szele 10 milliószor erősebb a Napénál, ennek hatására a gravitáció is nehezen tartja össze a hiperóriást.

A hatodik csillag a Betegleuse, mely a Napnál 950-1200-szor nagyobb, és ha annak helyén lenne, a Jupitert is befalná.

És nála még van nagyobb csillag: a VY Canis Maioris a Napnákl 1400-szor terebélyesebb, a jelenleg leghatalmasabbnak elkönyvet UY Scuti átmérője mentén pedig 1700-szor férne el életadó csillagunk.

Ezek után most egy kicsit porszemnek érezzük magunkat.