Fotó: MTI

Kiismerhették a lottóhúzás titkát?

Az Index egy olvasója figyelt fel arra, hogy az ötös lottó sorsolásánál rendszeresen ugyanazok az arcok bukkannak fel számhúzóként, holott hetente átlagosan 11 ezren jelentkeznek a feladatra.

Mivel a Szerencsejáték Zrt. mindig csak az adott heti számhúzókat tünteti fel az oldalán, az olvasó elkezdte dokumentálni a sorsolásokat, pontosabban azt a véletlenszerűen kiválasztott 25 embert, aki minden héten beül a stúdióba, hogy közülük egy szerencsés kihúzza a vagyont érő számokat. Ez neki egymillió forintot ér, a többi 24 ember pedig 30 ezer forint vigaszpénzzel mehet haza.

Az olvasó a megfigyelés eredményeként arra jutott, hogy

egy család három tagja 28 hét alatt 15-ször került be a jelöltek közé, ami 53,57 százalékos arányt jelent.

A cikk szerint erre már a Szerencsejáték Zrt. Facebook-oldalán a kommentelők is felfigyeltek.

Felmerült a kérdés, hogy aki ilyen gyakorisággal kerül be számhúzónak (az elképzelhetetlen mázli mellett), az

  • vagy heti 236 ezer forintot költ szelvényre,
  • vagy manipulálják sorsolást,
  • vagy a sorsolás nem véletlenszerű, és valakinek sikerült kiismernie annak gyenge pontját.

Az Index újságírója felkutatta a száhúzások szinte állandó vendégét, aki elárulta, hogy közel sem lottózik hetente 236 ezerért, viszont állítása szerint

20 évébe telt, mire kapizsgálni kezdte, miként lehet javítani a bekerülési esélyt.

A cikk idézte Dr. Kovács Péter tanszékvezető egyetemi docenst a Szegedi Tudományegyetemről, akit anno 7 év alatt kilencszer választottak számhúzónak. Szerinte

a szelvényszám, amivel pályázni lehet számhúzónak, olyan számjegyet tartalmaz, ami összefüggésben lehet a vásárlás napjával, a héttel, illetve a játéktípussal. Ebben azonban nem biztos, mert a teljes kód szelvényenkénti, hetenkénti változását még nem vizsgálta meg (amint az Index írta, 1-2 éve változott meg a logikája annak, ahogyan a pályázati szelvényszámot generálják).

A Szerencsejáték Zrt. az Index megkeresésére azt nem árulta el, hogy a szelvényszám, amivel jelentkezni lehet számhúzónak, tartalmaz-e bármilyen, a vásárlás helyére, idejére utaló adatot.

Annyit viszont elmondtak, hogy ha tartalmaz is ilyen adatokat a szelvényszám, ezek a sorsolás során elvesznek. A beérkező szelvények az érkezés sorrendjében kapnak egy sorszámot, és ezt a sorszámot sorsolják ki.

„A sorsolást közjegyző jelenlétében, a Szerencsejáték Felügyelet ellenőrzése mellett, utólag reprodukálható módon, egy hetente újrasorsolt, tízszámjegyű változóval operáló LCG (lineáris kongruencia generátor) alapú algoritmussal végzik, ezt pedig csak úgy lehet kijátszani, ha valaki ismeri az algoritmust, az adott hét tíz számjegyű alapszámát, és befolyásolni tudja, hogy a jelentkezése milyen sorszámot kapjon. Mindezek tetejébe a tíz számjegyű alapszámot csak azután sorsolják ki, hogy a szelvények megkapták a sorszámukat.”

– áll a cikkben.

Mindennek fényében az a legvalószínűbb, hogy nagyon sokan lottóznak együtt, és mindig ugyanazok a személyek mennek számhúzónak közülük, a családfő a „kapizsgálom a rendszert” kijelentésével pedig lényegében csak kamuzik.

Fotó: MTI