Szélvihart hoz ma az érkező hidegfront – térképen mutatjuk, hol lesz a legdurvább

Szélvihart hoz ma az érkező hidegfront – térképen mutatjuk, hol lesz a legdurvább

Az ország számos megyéjére figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgált csütörtökre, akár 90 kilométer per órás széllökések is előfordulhatnak.

Szeptember 14-én szinte zavartalan lesz a napsütés, majd késő délutántól északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, és estefelé a Dunántúlon több helyen valószínű eső, zápor – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között várhatók, késő estére 14, 23 fok közé hűl le a levegő, a Dunántúlon lesz a hűvösebb.

A szakemberek szerint huzatos időnk lesz. A déli óráktól a délutáni órákig a Dunántúlon nyugati, északnyugati területein viharos (70-75 km/h) széllökések kísérhetik a délnyugati szelet. A délutáni, esti órákban egy hidegfront halad át az országon északnyugat-délkeleti irányba, amelynek hatására a szél északnyugatira fordul és átmenetileg viharos (60-75 km/h) széllökések is kialakulhatnak.

Fotó: met.hu

Az előrejelzés szerint délutáni, kora esti órákban az északnyugatira forduló szelet a Dunántúl északnyugati, északi részén egy-egy 75-90 km/h-s vagy kis valószínűséggel esetleg 90 km/h-t meghaladó széllökés kísérheti. Emiatt számos megyére adtak ki figyelmeztetést. Az Országos Meteorológiai Szolgálat térképén Baranyát leszámítva az egész Dunántúlra, valamint Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben él veszélyjelzés.