Fotó: Facebook/AMS Mentőszolgálat

Megálltak hamburgerért és cigiért a betegszállítók, miközben trombózisos beteget vittek Budapesten

A Dél-pesti Kórházba vittek a betegszállítók egy 73 éves trombózisos nőt, a félróás útból azonban a lánya szerint kétórás lett: meg kellett állni hamburgerért és cigiért. A mentőszolgálat vezetője szerint nem volt ilyen drámai a helyzet.

A HVG cikke szerint az idős asszony daganatos beteg, emellett mélyvénás trombózisa miatt a Szent János Kórház belgyógyászati osztályán kezelték. Innen kellett átszállítani múlt pénteken a lakóhelye szerint illetékes Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházba az AMS Mentőszolgálat bevonásával.

A családot a nő orvosa úgy tájékoztatta: a betegszállítás pénteken délután, legkésőbb kora este megtörténik. Ehhez képest éjjel 1 után jöttek az asszonyért az AMS mentőszolgálat munkatársai.

A trombózisveszély miatt kizárólag fekvő helyzetben szállítható asszonyt hordágy helyett tolószékben tolták a mentőautóhoz, ahol felszólították, hogy szálljon be. Hiába mondta nekik, hogy nem tud magától beszállni, mert nem tudja mozgatni a lábait, ráadásul a szondás táplálás miatt ereje sincs, lánya szerint azt a választ kapta, hogy „ne szórakozzon, tudja, hogy hány óra van?!” Mikor erre megpróbálta beküzdeni magát az autóba, a történtek miatt a család által tett panasz szerint meg is lökték, mire „a mellkasának bal fele az ülésnek csapódott”

írta a lap a beteg lányának elmondása alapján.

A megpróbáltatások itt még nem értek véget. A beteg lánya szerint a mintegy 30 perces utat közel két óra alatt tették meg a mentők, mert

megálltak hamburgerért, majd egy trafikba is be kellett menni cigiért, mivel az egyik mentősnek elfogyott a cigije.

A 73 éves asszony két másik betegtársával várakozott a kocsiban, mindössze egy hálóing volt rajta, teljesen átfagyott, mire megérkeztek. A kórházban aztán folytatódott a rémálom. Az asszonyt két belgyógyászati osztály sem tudta fogadni. A betegszállítók igen idegesek lettek emiatt, és a harmadik osztály folyosólyán a cikk szerint káromkodva sorsára hagyták a tolószékben szállított nőt, és elmentek anélkül, hogy szabályszerűen átadták volna egy ügyeletes orvosnak.

Mentők: az nem úgy volt

A család panaszt tett az eset miatt, melyet az AMS Mentőszolgálat kivizsgál. A szolgálat vezetője szerint egyébként nem valós a család panasza, GPS-adatokra hivatkozva azt mondta, hogy már 2 óra 25 perckor átadták az osztálynak. A késlekedést a rendkívüli leterheltséggel magyarázta, a hambi– és cigivásárlásról annyit mondott, csak pár perc volt, és egyébként sem ették meg a kaját, csak elhozták.

Az átadásról (vagy át nem adásról?) annyit mondott: 10 percen belül át kell venni a beteget a kórházban. Ha ez nem történik meg, dönteni kell a továbbszállításról. A mentősök 25 percet vártak, a vezető szerint a kollégák maximálisan teljesítették a feladatukat, nekik ugyanis nem feladatuk az intézményen belüli szállítás.

Fotó: Facebook/AMS Mentőszolgálat