Zivatar Budapesten (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Piros figyelmeztetés – itt lesz özönvíz csütörtökön

A legmagasabb fokú figyelmeztetést adta ki a várható esőzés miatt szeptember 21-re a meteorológiai szolgálat. Mutatjuk a térképet, merre kell majd az esőkabát mellé gumicsónak is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint csütörtökön erősen felhős vagy borult lesz az ég, helyenként nyugaton szakadozhat fel rövid időszakokra a felhőzet.

Sokfelé, főként a Balatontól keletre eső területeken várható eső, zápor, keleten, északkeleten jelentős mennyiségű csapadék hullhat. A figyelmeztető előrejelzés szerint

nagy területen várható 20-40 millimétert meghaladó csapadék, helyenként 50-60 milliméter eső is eshet.

Emiatt a meteorológiai szolgálat Borsod-Abaúj-Zemplén megyére harmadfokú, piros veszélyjelzést adott ki az eső miatt, mivel 24 óra alatt 50 milliméternél több csapadékot kaphat a megye. Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben másodfokú a figyelmeztetés, arra 30 milliméter esőre kell készülni.

Mindezt tetézi a megerősödő szél. Az előrejelzés szerint az északnyugati szél a Dunántúlon és északkeleten gyakran megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13 fok között alakul.

Nagy melegre ne számíts: a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul majd.

Zivatar Budapesten (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)