Magyarország is megérzi az Amerikánál tomboló hurrikánokat

Magyarország is megérzi az Amerikánál tomboló hurrikánokat

Térségünk időjárását is befolyásolják az USA-nál örvénylő trópusi viharok, a közelgő eső is részben azoknak lesz köszönhető.

Az Egyesült Államok partjaitól alig 200 kilométerrel kelete örvénylő Maria és a tőle keletre lévő Lee nevű kistestvére a számítások szerint – ha csak közvetve is – hatással lesz térségünk időjárására – közölte honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A Maria és a Lee hurrikán a világűrből nézve

Mint írták, előfordul, hogy egy hurrikán bekerülve a nyugati szelek övébe, akár Európa partjaihoz is eljut, igaz jóval szelídebb formában, de még így is heves vihart okozva. Még gyakoribb, hogy a hurrikán által a légkörbe juttatott rendkívül meleg és nedves levegő járul hozzá a mérsékelt övi ciklonok fejlődéséhez, mint azt 2014 októberében a Gonzaló nevű hurrikánnál is láthattuk.

Az ECMWF modellszámítások szerint a két trópusi ciklon északnak sodródva nagyon sok nedvességet szállít a nyugati szelek övébe. A ciklonok, mint örvénylő rendszerek ugyan beleolvadnak a zonális áramlási rendszerbe, de az általuk számított nedvesség várhatóan komoly hatással lesz a jövő hét első felében az Alpok déli oldalán lezajló ciklon fejlődésben.

Ebben az esetben a hétfőn, kedden nálunk lehulló csapadék forrásai részben a pusztító hurrikánok lesznek.

írta az Országos Meteorológiai Szolgálat.