Országos ebzárlatot rendeltek el – itt a térkép, merre vigyázz a kutyádra

Országos ebzárlatot rendeltek el – itt a térkép, merre vigyázz a kutyádra

Beindult a rókák őszi, veszettség elleni vakcinázása, emiatt pedig 21 napos ebzárlatot és legeltetési tilalom lép életbe.

Szeptember 30. és október 14. között zajlik a rókák 2017. évi őszi, veszettség elleni, szájon át történő országos immunizálási kampányára – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az immunizálással a Dél-Dunántúl, valamint az ország Dunától keletre eső teljes területe érintett:

Fotó: erdo-mezo.hu

A tájékoztatás szerint a kampány első napja 2017. szeptember 30. befejezése pedig 2017. október 14. A veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló rendelet szerint az illetékes járási főállatorvos 21 napos ebzárlatot és legeltetési tilalmat köteles elrendelni annak érdekében, hogy a kijuttatott, vakcinát tartalmazó csalétkeket a vörös rókák helyett ne a háziállatok vegyék fel.

A csalétkek kihelyezése kisrepülőgépes kiszórással történik, a lakott területek kimaradnak a mentesítésből. Abban az esetben, ha a vakcina kijuttatását végző személyzet a repülőgépről észleli bármilyen tevékenységet végző, a szabadban mozgó emberek jelenlétét, szünetelteti a csali kiszórását.

A NÉBIH által adott tájékoztatás szerint a vakcinázott területeken piros színű plakátok hívják fel a lakosság figyelmét az immunizációs kampányra, figyelmeztetve arra, hogy

mindenki tartsa távol magát és háziállatait a megtalált csalétkektől.

A csalétek kerek, barna színű, az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium bliszterben található a vakcina. Ha a vakcina az ember szájába, orrába, vagy megsértett bőrére kerül, azonnal orvoshoz kell fordulni. Amennyiben a vakcina kézre, vagy más fedetlen testrészre kerül, az érintett területet azonnal le kell mosni szappannal és bő vízzel.