Fotó: Időkép

Havazhat a hétvégén – itt a legfrissebb előrejelzés

Erős hidegfront hoz lehűlést október végére, a hegyekben havas eső, hó is eshet a hétvégén.

Amint azt korábban megírtuk, a kiábrándító vasárnap és hétfő után keddtől melegszik az idő, és a nap is kisüt.

Pénteken napközben azonban az Időkép szerint észak, északnyugat felől egy hidegfront éri el hazánkat, mely erős szelet és esőt hoz. Nagy lehűlés még nem lesz, 13-19 fokos maximumok várhatók, a déli országrészben pedig 20 fokot is mutathat a hőmérő.

Szombaton felhőátvonulások lesznek, helyenként egy-egy zápor előfordulhat. Lehűl az idő, mindössze 10-14 fok között lesz a hőmérséklet, az idő a Dunántúlon lesz szelesebb.

Vasárnap a portál szerint kifejezetten szeles, hideg időre van kilátás. Mint írták, október 29-én délután egy markáns hidegfront toppanhat be északnyugat felől, mely több fokkal hidegebb levegővel árazthatja el a Kárpát-medencét.

A szakemberek szerint

„a hideg levegő erős északnyugati széllel és helyenként jelentősebb mennyiségű csapadékkal érkezik meg. A felszín közeli csúcshőmérséklet helyenként még a 10 fokot sem éri majd el, de a magasban is jelentős lehűlés megy végbe. A legfrissebb előrejelzések szerint a 700-1500 méter közötti szinteken akár fagypont alá is süllyedhet a hőmérséklet, emiatt pedig a magasabb magyar hegységekben az esőt átmenetileg havas eső, havazás is felválthatja, megmaradó, összefüggő hóréteg azonban várhatóan nem fog kialakulni.”

Az Időkép megjegyezte, hogy tavaly a most érkezőhöz hasonló időjárás miatt havazott a Kékesen. Akkor, 2016 októberében ilyen havazás volt az ország tetején:

Fotó: Időkép