Szánkózók a havazásban a Normafánál 2017. április 19-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Nagy esővel, nyugaton havazással toppan be a ciklon – itt a pontos menetrend

Vasárnap estétől egy délnyugatra kimélyülő mediterrán ciklon hoz szeles időt, kiadós csapadékot, a meteorológusok szerint nyugaton havazhat is.

Hétvégén északnyugat felől hideg légtömeg áramlik a kontinens belseje felé – írta az Időkép. Ez a légtömeg a Földközi-tenger középső medencéje fölött található enyhe, nedves levegővel találkozva vasárnap estétől egy mediterrán ciklont hpz létre, mely hazánkat is eléri. Hatására jelentősebb mennyiségű csapadékra, lehűlésre és feltámadó szélre kell készülni, nyugaton havas eső, a hegyekben hó is eshet.

A Severe Weather Europe animációján jól látszik, hogyan változik meg a hőmérséklet az előttünk álló napokban:

https://www.facebook.com/severeweatherEU/videos/2113411092215314/

A prognózis szerint a szombat és a vasárnap még enyhe lesz, de a szél többfelé megélénkülhet. A szombat lesz a naposabb, a vasárnap a felhősebb, a derűsebb területeken 15-16 fok várható.

Az Időkép előrejelzésében az áll, hogy csapadék vasárnapra virradóra elsősorban az ország északi felén alakulhat ki, az Északi-középhegység magasabb csúcsain havas eső sem kizárt. Napközben átmeneti szünet után előbb szintén északon, majd estétől nyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor, megérkezik a mediterrán ciklon.

A ciklon hatására hétfőn sokfelé kell esőre készülni, helyenként kiadósabb mennyiségű csapadék sem kizárt.

Elsősorban nyugaton a magasban beáramló hideg levegő hatására havas eső, a hegyekben hó válthatja fel az esőt. Előbb hazánk nyugati felén, majd estére a keleti országrészben is feltámad az északi-északnyugati szél, erős, a Dunántúlon viharos lökésekre kell számítani. Itt már csak 4-8, a Dunától keletre még 9-15 fok várható.

Kedden előreláthatólag a nyugati, északnyugati tájak kivételével eleinte még többfelé, majd egyre inkább csak délen fordulhat elő további kisebb csapadék. Továbbra is nyugatabbra van esély havas esőre, a Mecsekben esetleg hóesésre. Sokfelé erős marad az északias szél, a csúcshőmérséklet pedig országszerte 10 fok alatt marad – írta a portál.

Szánkózók a havazásban a Normafánál 2017. április 19-én. MTI Fotó: Mohai Balázs