Szirénázó mentőre tapadva száguldozott a magyar autós – videó

Szirénázó mentőre tapadva száguldozott a magyar autós – videó

Vannak autósok, akik visszaélnek a szirénázó mentőautóval, és centikre követve repesztenek vele együtt a forgalomban. Most videóra is vettek egy ilyen jelenetet.

A Die Hard 3-ban van ilyen, mikor Bruce Willis azért hív kamuból mentőt, hogy mögötte sokkal gyorsabban eljusson egy helyszínre, ahol újabb feladattal kell megküzdenie. A Budapesti Autósok Közössége szerint vannak olyan díszpéldányok a hazai utakon is, akik hasonló mutatvánnyal nyernek teret/időt. A portál mutatott is egy videót, ami mellé egy mentősofőri véleményt közölt:

https://www.youtube.com/watch?v=W0t_xMuTBPQ

” Sokan bevállalják azt, hogy üldözik a mentőt, hiszen ha a mentő nem megy sokkal gyorsabban a megengedett sebességnél, akkor úgy gondolják, hogy komolyabb rizikó nincs is benne.

A mentő azonban nem áll meg a pirosnál, és ezt elég sokan benézik ilyen esetekben. Mennek utána, mintha nekik törné az utat.

Két esetben tapasztalom ezt:

Ezt sokszor (bár a videón ez nem így történt) a beteg hozzátartozói teszik. Mindig meg szoktam kérni őket, hogy ezt ne csinálják, teljesen felesleges. Nem hiányzik egy családnak két baleset egy napon belül és nem ettől függ a beteg gyógyulása.

Valamint vannak, akik meg csak azért csinálják, hogy hamarabb célba érjenek, nekik azt üzenem:

Induljanak el korábban. Mennyivel lehet így előbb eljutni a célunkhoz? 3 perc? 5 perc? Nagy dugóban talán van jelentősége, de ilyen gyér forgalomnál szinte semmi. Ráadásul szabálytalan, veszélyes, és akár zavaró is lehet.

Nem véletlenül van kitalálva, hogy egy kiemelt konvojt hogyan kell a biztosítani. A mentő követése sokszor még akkor is hordoz magában némi veszélyt, amikor nem kék lámpával haladva viszi a beteget és a hozzátartozó mögé tapadva követi a kórházig.

Többször előfordult már, hogy amint sávot váltottam, mögöttem a beteg hozzátartozója is megtette ezt megfeledkezve arról, hogy bele nézzen a tükörbe…, aztán mehet a magyarázkodás, hogy miért húzta rá a mellette haladóra a kormányt. ”

– idézte a portál a mentősofőr szavait.