Pilisszentkereszt, 2017. november 30.
Teherautó a behavazott úton Pilisszentkeresztnél 2017. november 30-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Újra jön a havazás – mutatjuk, mire készülj

Egy pénteken befutó hidegfront miatt a hétvégén ismét az ország nagy területén hullhat a pelyhes, és az idő is hűlni kezd.

A hét utolsó munkanapja igen enyhe lesz. Az Időkép legfrissebb előrejelzése szerint -3 és +4 fok közötti hajnali értékek várhatóak, északon, északkeleten lehet többfelé párás, ködös tájakra számítani, itt ködszitálás, a hajnali órákban hószállingózás is előfordulhat, máshol, ha rövid időre is, de előbújik a nap.

A délutáni órákban azonban északnyugat felől egy mediterrán ciklon, és annak hidegfrontja éri el térségünket. Már korábban, napközben is erős, a Dunántúlon viharos erejű délnyugati szélre készülhetünk, mely az esti óráktól északnyugatira fordul. Délutántól beborul az ég és megérkezik a csapadék is – áll a prognózisban. Hideg azonban nem lesz annyira: déli, délnyugati maximumokkal, 6-13 fok valószínű. Az enyhe értékeknek köszönhetően esőzéssel indul a csapadékhullás, csak éjszaka válthat át havas esőbe, néhol havazásba.

Szombaton aztán már téliesebb lesz az idő. A portál szerint országszerte borongós, csapadékos időjárás lesz jellemző, nagyrészt havas eső, hó várható, eleinte a Tisza vonaláig, majd a nap második felétől keleten is havazás veszi kezdetét.

A szakemberek szerint a legtöbb hó az Északi-középhegységben és a Dunántúli-dombság területén hullhat, itt az 5 cm-t is meghaladhatja a friss hótakaró vastagsága. A front mögött észak felől beáramló hideg levegővel a lehűlés is megkezdődik, -1, +5 fok közötti értékek valószínűek. A többfelé erős északias szelet viharos lökések is kísérhetik.

Vasárnap nyugat felől a nap előrehaladtával mindenütt felszakadozik a felhőzet, a keleti tájakon még gyenge havazás, hózápor előfordulhat. Szeles marad az idő, élénk, erős nyugatias légmozgásra készülhetünk. Hajnalban -4, 0, majd napközben is mindössze -1, +4 fokos értékekre számíthatunk. Hétfőn várhatóan ismét szeles idő, eső, havazás jellemzi majd időjárásunkat.

Pilisszentkereszt, 2017. november 30. Teherautó a behavazott úton Pilisszentkeresztnél 2017. november 30-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán