Egy férfi havat lapátol Budapesten, a XII. kerületi Béla király úton 2017. április 19-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Jön a havazás: ennyi hó hullhat péntek reggelig

Melegfront hoz havat a Dunántúlra csütörtök délutántól, mutatjuk, hol mennyi téli csapadékra van esély.

Az Időkép prognózisa szerint csütörtökön napközben északnyugat felől melegfront felhőzete borítja be hazánkat, melyből délutántól egyre többfelé várható havazás, melyet a késő délutáni, esti órákban a Dunántúlon nyugat felől egyre inkább havas eső, eső vált fel, sőt helyenként ónos eső kialakulása sem zárható ki.

A prognózis szerint nagy csapadékra nem kell számítani, azonban főként északon és keleten péntekre virradóra 2-3 centis hóréteg alakulhat ki.

Az Időkép egy térképet is mutatott, melyen láthatod, hogy péntek reggelig hol mennyi hóra számíthatsz:

Fotó: Időkép

A portál előrejelzés szerint december 22-én, pénteken többfelé szeles, de enyhébb időben lesz részünk, a csúcshőmérséklet +1 és +8 fok között alakul. Napközben csak néhol, estétől egy hidegfront hatására szórványosan fordulhat elő zápor, hózápor.

A melegfront szombatra átvonul, még főként a Dunától keletre alakulhat ki egy-egy hózápor. Élénk, a Dunántúlon néhol erős lesz az északi-északnyugati szél, délutánra pedig 2 és 7 fok közé melegszik a levegő.

December 24-én reggel még sokfelé fagy lehet, de nap közben megélénkülő nyugati, délnyugati széllel enyhülés veszi kezdetét – áll az előrejelzésben. Ennek hozadékaként a fehér karácsonyra csak az Északi-középhegységben van esély, illetve a keleti, északkeleti határ mentén boríthatja még hó szenteste a tájat.

Egy férfi havat lapátol Budapesten, a XII. kerületi Béla király úton 2017. április 19-én. MTI Fotó: Mohai Balázs