Hidegfronttal, csapadékkal indul 2018 – részletek

Hidegfronttal, csapadékkal indul 2018 – részletek

Barátságtalan időt kaptunk az év végére, mely a jövő esztendőre is átnyúlik, készülj fel az esős, szeles, borús napokra.

Az év utolsó előtti napján, szombaton nyugat felől a több-kevesebb napsütést követően ismét fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, de estig számottevő csapadék nem lesz – olvastuk az Országos Meteorológiai Szolgálat prognózisában.

Estétől a Dunántúlon egyre nagyobb területen elered az eső, a Dunántúli-középhegységben késő este havas eső, hó is lehet. A délire forduló szelet főleg az Észak-Dunántúlon kísérik élénk lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +6 fok között valószínű. Késő estére -2 és +3 fok közé csökken a hőmérséklet, reggelre az ország legnagyobb részén azonban már néhány fokot emelkedik majd a hőmérséklet.

December 31-én, vasárnap napközben nyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet, a Dunántúlon már kisüt a nap, északkeleten viszont késő délutánig erősen felhős marad az ég. Délelőtt még több helyen eshet az eső, északkeleten néhol ónos eső is lehet. A délnyugati szél néhol megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 (ÉK) és +3 (DNY), a legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 11 fok között alakul, az ország északkeleti harmadán 2, 4 fok is lehet – áll az előrejelzésben.

Január elsején, hétfőn erősen megnövekszik a felhőzet, késő délutántól főként az ország déli felén várható eső. Kezdetben a délnyugati szél helyenként erős, később az északnyugati szél élénk lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +7, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 7 és 12 fok között alakul, de az Északi-középhegységben térségében 3, 5 fok is lehet.

2018 első munkanapján, kedden hajnalban szakadozott lesz felettünk a felhőzet, napközben erősen felhős idő várható, délen, délkeleten számíthatunk esőre. Az Időkép azt írta, ezen a napon egy hidegfront éri el hazánkat. Az északnyugati szél megerősödik, késő délután a Dunántúlon viharos közeli is lehet. A szakemberek szerint a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 8 fok között alakul.

Január harmadikán, szerdán az éjszakai kevés felhő után erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé várható eső, az ország északkeleti harmadán havas eső, hó is lehet. A délnyugati szél megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 9 fok között alakul.

Január 4-én, csütörtökön a met.hu szerint szakadozott felhőzet lesz felettünk, napos időszakokra is számíthatunk. Helyenként lehet eső, a hegyekben esetleg hó. Az északnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 8 fok között alakul.

Január 5-én, pénteken változóan, majd erősen felhős lesz az ég, helyenként kisebb vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. A déli szél megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 8 fok között alakul.