Egy pár ül a padon a tavaszias napsütésben az Erzsébet téren, Nagykanizsán 2016. január 28-án. MTI fotó: Varga György

15 fokot hoz január első hétvégéje – részletek

Enyhe légtömegeknek köszönhetően az évszakhoz képest jóval enyhébb időre számíthatsz a megszokottnál a következő napokban, a szombaton és vasárnap a 15 fok sem kizárt.

Az Időkép legfrissebb előrejelzése szerint a következő napokban egy déli-délnyugati áramlás lesz a meghatározó országunk területén, mellyel együtt enyhébb légtömegek érkeznek, így az évszakhoz képest jelentősen melegebb idő várható. Szerda délután északra befutott ugyan a havazás, a folytatásban azonban egyre kevésbé mutatja majd téli arcát az időjárás.

A prognózis szerint csütörtökön még nyugaton, északnyugaton esélyes kisebb eső, de hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap. Éjjel többfelé eshet, az északi hegycsúcsokon havas eső, kevés hó is várható, néhol gyenge ónos eső is előfordulhat, majd péntek reggel, délelőtt nyugat felől fokozatosan csökken a csapadékhajlam, eláll az eső, felszakadozik a felhőzet, délután már csak néhol lehet jelentéktelen eső.

Most jön a jó hír: a hétvégén csapadékmentes idő ígérkezik, szombaton sok napsütéssel, de vasárnap is számíthatsz napos időszakokra. A hajnalok ködösek lehetnek, de az északi területeket leszámítva nem lesz tartós vendég a pára.

Az idő folyamatosan melegszik. Míg csütörtökön 4-10 fokra van kilátás, pénteken már 10-13 fokot mutathat a hőmérő, ennél azonban északon, északkeleten pár fokkal hidegebb lesz.

Szombaton és vasárnap már hajnalban sem fog fagyni, nappal 10-14 fok várható, délnyugaton akár 15 fok is lehet. A szakemberek szerint a kora tavaszt idéző idő a jövő hét elejéig biztosan marad.

Az Időkép hőmérsékletgrafikonján is jól látható a melegedés, lehűlésre csak a jövő hét második felétől kell számítani:

Fotó: Időkép

Egy pár ül a padon a tavaszias napsütésben az Erzsébet téren, Nagykanizsán 2016. január 28-án. MTI fotó: Varga György