Ilyet még nem videóztak: bálna védte meg a cápától a búvárt

Ilyet még nem videóztak: bálna védte meg a cápától a búvárt

Különleges jelenetet sikerült videóra venni a Cook-szigeteknél Nan Hauser tengerbiológusnak: egy közelben ólálkodó cápa miatt védelmére kelt egy 19 méteres hosszúszárnyú bálna.

A 63 éves szakember már 28 éve merül bálnákkal, de ilyet még nem élt át – írta az IFL Science. A hatalmas emlős előszőr a felszínre nyomta fejével a tengerbiológust, majd pedig a mellúszúja alá terelte, így óvva őt egy közeli tigriscápától.

A cikk szerint egy másik bálna is a közelben tartózkodott, az hatalmas csapásokkal próbálta távol tartani a ragadozót. Hausernek jó pár helyen belilult a teste, de hát ez van, ha az embert elkezdi óvó szándékkal taszigálni-paskolgatni egy csuklósbusznyi lény.

Az IFL Science szerint nem ez az első ismert eset, hogy a bálnák védtelen lények védelmére kelnek. 2009-ben egy magányos fókát védett meg kardszárnyú delfinektől egy bálnapár az Antarktisznál. Robert Pitman tengerkutató beleásta magát a bálnák ilyetén viselkedésébe, és arra jutott, az elmúlt fél évszázadban közel 100 esetet írtak le, melyek során bálnák kardszárnyú delfinekkel konfrontálódtak azért, hogy valamit megvédjenek.