Elakadt autók a havazás miatt járhatatlanná vált Eötvös úton, a Normafa közelében 2017. április 19-én. MTI Fotó: Demecs Zsolt

Ennyi hóra készülj vasárnapig – térkép a cikkben

Kelet felől egy hideg, száraz légtömeg visszacsempészi a telet a hétvégére, -10 fokig is hűlhet a hajnali hőmérséklet. Már az is látszik, hogy egyes országrészekben mennyi téli csapadékra készülhetsz, mutatjuk a térképet, nézd meg, feléd mi várható.

Amint azt az Időkép pénteki előrejelzésben olvastuk, nagy mennyiségű hideg levegő halmozódot fel a Kelet-európai-síkság felett. Ennek hatására egy nagy kiterjedésű anticiklon jött létre, melynek déli peremén hétvégén hozzánk is megérkezik a kontinentális eredetű hideg levegő. A hidegbetörés mértékét azonban a Kárpátok hegykoszorúja jelentősen enyhíteni, késleltetni fogja, de végül a hideg levegő megtalálja a réseket ezen a „pajzson” és eljut a medence belsejébe is, miközben jellegzetes helyi szeleket alakít ki.

A prognózis szerint január 13-án, szombaton frontra nem kell számítanod, azonban többfelé lehet csapadék, amely havas eső, eső formájában is jelentkezhet. A szakemberek úgy vélik, a Békéscsaba-Sopron tengely széles sávjában akár 2-4 centiméter vastagságú hóréteg is kialakulhat. A portál egy térképet is készített a várható csapadékmennyiségről:

Fotó: Időkép

Az északi, északkeleti országrészben kell szeles időre készülni, mely kifújja az itt felhalmozódott nedvességet, így napközben egyre inkább felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap. A délutáni órákban már téliesnek mondható, 1-5 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk.

A vasárnap komoly faggyal, északon, északkeleten -5, -7 fokkal indul, de helyenként -8, -10 fok is előfordulhat. Az ország egyéb részein -3 és +1 fok lesz majd hajnalban. Délelőtt egy kis hószállingózásra van esély a Dunántúlon, másutt többnyire felhős, északon, északkeleten viszont napos idő ígérkezik. A keleti, északkeleti szél többfelé megélénkülhet. Hideg lesz a délután is, fagypont körüli maximumok várhatóak.

Hétfőn is folytatódik a téli időjárás, a tiszta időben -4, -10 fokig süllyed a hajnali hőmérséklet, északon és délnyugaton lehet a leghidegebb. Napközben túlnyomóan napos, hideg időre készülhetsz -2, +3 fokos maximumokkal. Kedden is marad a hideg, de csapadékra van kilátás, így lehet, hogy ónos eső nehezíti majd az életet.

Kedden továbbra is hideg, ugyanakkor csapadékosabb időre van kilátás, akár ónos eső is előfordulhat.

Elakadt autók a havazás miatt járhatatlanná vált Eötvös úton, a Normafa közelében 2017. április 19-én. MTI Fotó: Demecs Zsolt