Elakadt autók a havazás miatt járhatatlanná vált Eötvös úton, a Normafa közelében 2017. április 19-én. MTI Fotó: Demecs Zsolt

Ennyi hóra készülj vasárnapig – térkép a cikkben

Kelet felől egy hideg, száraz légtömeg visszacsempészi a telet a hétvégére, -10 fokig is hűlhet a hajnali hőmérséklet. Már az is látszik, hogy egyes országrészekben mennyi téli csapadékra készülhetsz, mutatjuk a térképet, nézd meg, feléd mi várható.

Amint azt az Időkép pénteki előrejelzésben olvastuk, nagy mennyiségű hideg levegő halmozódot fel a Kelet-európai-síkság felett. Ennek hatására egy nagy kiterjedésű anticiklon jött létre, melynek déli peremén hétvégén hozzánk is megérkezik a kontinentális eredetű hideg levegő. A hidegbetörés mértékét azonban a Kárpátok hegykoszorúja jelentősen enyhíteni, késleltetni fogja, de végül a hideg levegő megtalálja a réseket ezen a “pajzson” és eljut a medence belsejébe is, miközben jellegzetes helyi szeleket alakít ki.

A prognózis szerint január 13-án, szombaton frontra nem kell számítanod, azonban többfelé lehet csapadék, amely havas eső, eső formájában is jelentkezhet. A szakemberek úgy vélik, a Békéscsaba-Sopron tengely széles sávjában akár 2-4 centiméter vastagságú hóréteg is kialakulhat. A portál egy térképet is készített a várható csapadékmennyiségről:

Fotó: Időkép

Az északi, északkeleti országrészben kell szeles időre készülni, mely kifújja az itt felhalmozódott nedvességet, így napközben egyre inkább felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap. A délutáni órákban már téliesnek mondható, 1-5 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk.

A vasárnap komoly faggyal, északon, északkeleten -5, -7 fokkal indul, de helyenként -8, -10 fok is előfordulhat. Az ország egyéb részein -3 és +1 fok lesz majd hajnalban. Délelőtt egy kis hószállingózásra van esély a Dunántúlon, másutt többnyire felhős, északon, északkeleten viszont napos idő ígérkezik. A keleti, északkeleti szél többfelé megélénkülhet. Hideg lesz a délután is, fagypont körüli maximumok várhatóak.

Hétfőn is folytatódik a téli időjárás, a tiszta időben -4, -10 fokig süllyed a hajnali hőmérséklet, északon és délnyugaton lehet a leghidegebb. Napközben túlnyomóan napos, hideg időre készülhetsz -2, +3 fokos maximumokkal. Kedden is marad a hideg, de csapadékra van kilátás, így lehet, hogy ónos eső nehezíti majd az életet.

Kedden továbbra is hideg, ugyanakkor csapadékosabb időre van kilátás, akár ónos eső is előfordulhat.

Add tovább, hogy másokhoz is eljusson!

Nyomj a tetszikre, hogy ne maradj le a friss virál hírekről!

vagy

Köszönöm, már követem az oldalt!