Havazás Kékestetőn (MTI Fotó: Komka Péter)

20 centi hó is eshet vasárnap – térképen mutatjuk, merre fehéredik ki az ország

Havazás várható a hét utolsó napján, ráadásul a szakemberek szerint helyenként 20 centi vagy annál több friss hóra kell készülni.

Az Időkép szerint szombaton napközben változóan, erősen felhős időre számíthatunk, de számottevő csapadék ekkor még nem várható, csupán az északi tájakon fordulhat elő hószállingózás, illetve egy-egy hózápor. Napközben a Dunántúl északi részén átmenetileg megélénkülhet a nyugatias szél. Napközben -1 és +7 fok között alakul a hőmérséklet, északon lesz a leghidegebb.

A portál előrejelzésében az áll, hogy a vasárnapra virradó éjszaka északon és a középső tájakon már többfelé kialakulhat havazás, a Dunántúlon pedig vegyes halmazállapotú csapadékra számíthatunk. Napközben az ország északi-északkeleti-keleti harmadán készülhetünk elsősorban havazásra, máshol eső, havas eső lehet inkább a jellemző. Mivel az északi tájakon fagypont körül alakulhat a maximum-hőmérséklet, a hegycsúcsokon pedig fagyni fog, így errefelé számíthatsz a legtöbb megmaradó hóra.

A prognózis szerint az északi és az északkeleti síkvidékeken pár centiméternyi friss hóréteg alakulhat ki, viszont az Északi-középhegységben magasságtól függően akár 5-10 centi is lehet a kialakuló hóréteg vastagsága, a magasabb hegycsúcsokon pedig akár 15-20 centis, vagy akár ezt meghaladó friss hó is hullhat. Napközben az északias szél is megélénkül, nyugaton erős, viharos lökések is előfordulhatnak, ezzel együtt hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe.

Az Időkép térképén láthatod, hogy hol mekkora esély van a havazásra:

Fotó: Időkép

Az előrejelzés szerint vasárnap éjjel mindenhol megszűnhet a csapadék, a felhőzet is felszakadhat, így hétfő reggelre a havasabb északi tájakon akár -10 fok köré is csökkenhet a hőmérséklet.

Havazás Kékestetőn (MTI Fotó: Komka Péter)