60 éve fába szorult a vadászkutya, ma kiállításon láthatod a múmiáját – videó

60 éve fába szorult a vadászkutya, ma kiállításon láthatod a múmiáját – videó

Egy korhadt fatörzsbe is üldözte a vadat egy elszánt vadászkutya, a szűk járat viszont a sírja lett. Teste azonban konzerválódott a törzsben, ma egy kiállítás „sztárja”.

A kutyára még 1980-as évek elején akadtak rá favágók egy tölgy törzsében, de ekkorra az állat már tökéletesen mumifikálódott – írta a Newsweek.

A vadászeb vélhetően egy állatot üldözött, ennek során mászott be alulról az üreges törzsbe, kijönni viszont már nem tudott. Nyolc és fél méter magasságig mászott felfelé a törzsben, ahol beszorult és végül elpusztult. A favágók a fát a benne lévő kutyával együtt a Southern Forest Worlt múzeumnak adták, a kísérteties múmia a mai napig a tárlat éke.

A kutya konzerválódásáért a fa természetes csersavtartalma és a kéményeffektus felelős – idézte a lap Kristina Killgrove, a Floridai Egyetem biológusát. A csersav távol tartja a bomlásért felelős mikrobákat, a kéményhatás miatti folyamatos huzat pedig szintén szárította a testet, emellett az oszlás szagát is elvitte, így a dögevők nem találhattak rá a tetemre.