Farkasnyomok a Börzsönyben (fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park)

Már a Börzsönyben is lehet farkas – fotók

Sok év után ismét farkas vándorolhat a Börzsönyben – közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park, miután decemberben és most is gyanús nyomokat fedeztel fel az Északi-középhegység legnyugatibb tagjának erdeiben.

A park tájékoztatása szerint Darányi László természetvédelmi őr január 24-én reggel éppen egy másik, ritkán látott nagyragadozó, a hiúz nyomait kereste a friss hóban, amikor egy nagyobb kutyáéhoz hasonló lábnyomra lett figyelmes.

Farkasnyomok a Börzsönyben (fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park)

Az ügyben megkereste Bedő Pétert, a Börzsöny Alapítvány nagyragadozó-kutatóját, aki már tavaly decemberben a farkaséhoz hasonló nyomokat talált a Börzsönyben. A közlemény szerint a kutató rendszeresen szervez farkasnyom-keresést a szlovákiai erdőkben és komoly tapasztalattal rendelkezik a témában.

Farkasnyomok a Börzsönyben (fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park)

A konzultációt követően Darányi László és csapata több kilométeren át tudta követni a nyomcsapást, nagyon jó hóviszonyok mellett. A nyomok alapján megállapíthatóvá vált az állat terepi mozgása, viselkedése és az egyedi vadászati technikája, amely csak tovább erősítette a kutatók gyanúját. A nap folyamán ürülékmintát is sikerült vételezni, melynek vizsgálata után válik majd teljesen biztossá a feltevés, miszerint sok év után újra farkas van a Börzsönyben.

Farkasnyomok a Börzsönyben (fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park)

Az utóbbi években egyre gyakrabban hallhatunk olyan hírekről, hogy ez az alkalmazkodóképes ragadozó fokozatosan visszahódítja korábbi területeit. Nagyobb arányú elterjedésüknek élőhelyük feldarabolódása és zavartsága szab csak határt, hiszen élelmük lenne bőven nálunk. A farkasok mozgásterülete akár több száz négyzetkilométer is lehet, így lehetséges, hogy ez az állat a Bükkből, vagy Szlovákia területéről érkezett a Börzsönybe felderítőként – írta a nemzeti park.

A farkas hazánkban fokozottan védett faj, fontos szerepet játszik a vadállomány természetes, évezredek során kialakult szabályozásában.

Add tovább, hogy másokhoz is eljusson!

Nyomj a tetszikre, hogy ne maradj le a friss virál hírekről!

vagy

Köszönöm, már követem az oldalt!