Somoskõújfalu, 2017. november 30.
Hókotró Somoskõújfaluban 2017. november 30-án. (Fotó: MTI/Komka Péter)

Meghozza a havat a február – legfrissebb részletek

Két hidegfront is befut a héten, melyek hatására kicsit visszavesz magából a téli tavasz, február elsején pedig havas esőre, hóra számíthatsz.

Az Időkép friss előrejelzése szerint kedden egy hidegfront hatására feltámad a nyugatias szél, főként északon viharos lökések is lehetnek, a déli tájakon a kora reggeli órákban pára-, ködfoltok fordulhatnak elő. Több órára kisüt a nap, egy-egy zápor csak északon, északnyugaton alakulhat ki. Reggel 0, +6, délután 7-12 fok várható.

Szerda reggel az ország keleti, északkeleti részén nagy területen fog fagyni. Napközben változóan felhős időre számíthatunk, gyenge eső, kisebb záporok legfeljebb északkeleten fordulhatnak elő. Az időnként megélénkülő délies szélben délután 4-12 fokra készülhetünk.

Csütörtökön a portál szerint egy hullámzó frontrendszer hatására szeles, többfelé esős időre van kilátás. Az élénk, többfelé erős délnyugati szél a front mögött északnyugatira fordul, valamelyest mérséklődik. A déli tájakon még várható némi napsütés, de többnyire borult, szürke idő lesz jellemző. Hajnalban még enyhe idő, 2-7 fokos minimumok várhatók, a csúcshőmérséklet 6-13 fok között alakul. Estétől a Dunántúlon és a hegyekben havas eső, hó válthatja fel az esőt.

Pénteken a fagypont közeli hajnali hőmérsékletek után előreláthatólag már csak 3-7 fokig melegszik fel a levegő. A reggeli órákban havazás, havas eső is előfordulhat, majd kora délelőttig már csak keleten és délen valószínű csapadék, eső, havas eső formájában. Délkelet felé távozik a csapadéksáv, estére felszakadozik a felhőzet.

A hétvégére marad a szeles idő, szombaton a legfrissebb modellfutások szerint még vegyes halmazállapotú csapadékra, akár ónos esőre is számíthatunk, vasárnaptól azonban egyelőre bizonytalan, hogy maradnak-e a téliesebb értékek, vagy visszatér a tavaszias időjárás.

Somoskõújfalu, 2017. november 30. Hókotró Somoskõújfaluban 2017. november 30-án. (Fotó: MTI/Komka Péter)