Egy férfi havat lapátol Budapesten, a XII. kerületi Béla király úton 2017. április 19-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

15 centi havat hoz egy mediterrán ciklon – legfrissebb részletek

Újfent csapadékosra fordul az időjárás, szerda hajnalban befut egy mediterrán ciklon, mely havat, havas esőt és esőt hoz magával, csütörtökön izzadhatnak a hóeltakarítók.

Az Időkép szerint február 7-én, szerdán, a hajnali órákban délnyugat felől egy mediterrán ciklon éri el térségünket. Az Alpokalján havazás, máshol a kezdeti havas esőt, helyenként ónos esőt követően egyre inkább eső, zápor várható, a Bakony és az Északi-középhegység magasabb csúcsain maradhat a vegyes halmazállapot. Feltámad a keletire-északkeletire forduló szél. A hajnal még fagyos lesz, délután a Nagykanizsa-Miskolc vonaltól északnyugatra -1, +4, attól délkeletre 5-11 fok várható.

Csapadékra csütörtökön is számítani kell. A portál szerint a magasban hidegebb levegő áramlik majd fölénk, a Dunántúlon és a hegyekben egyre inkább ráerősít a havazás. A nap második felében a Dunától keletre is havas eső válthatja fel az esőt, ekkor már egyre inkább kelet, északkelet felé szorul vissza a csapadék.

A meteorológusok szerint csütörtök estig az Alpokalján előreláthatólag vastagabb hótakaró is kialakulhat, helyenként akár 10-15 centi hó is hullhat. A prognózis szerint a Dunántúlon megerősödhet az északnyugatira forduló szél, így főként a magasabban fekvő részeken hófúvás sem kizárt. Délután 0 és +6 fok között alakul a hőmérséklet.

Pénteken már csökken majd a felhőzet, a Dunántúlon több órára kisüt a nap, keleten, északkeleten azonban még sok lesz a felhő, és ott kisebb havazás, hószállingózás is előfordulhat. A szél mérséklődik, már csak északkeleten és néhol a Dunántúlon lehet egy-egy élénk lökés. Hajnalban a derültebb, vastagabb hóval borított nyugati országrészben -8, -10 fokig is hűlhet a levegő, napközben 1-7 fokra van kilátás.

Hétvégén változóan-erősen felhős időre van kilátás hosszabb-rövidebb napos időszakokkal, reggelente pára-és ködfoltokkal, számottevő csapadék nélkül. Élénk, főként vasárnap a Dunántúlon erős lehet az északi-északnyugati szél. Éjszakánként szinte mindenhol fagyni fog – a derült, havas részeken továbbra is előfordulhat -8, -10 fok -, napközben a legtöbb helyen 5 fok közelébe melegszik a levegő, a vastagabb hóval fedett tájakon azonban alig emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet – írta az Időkép.

Egy férfi havat lapátol Budapesten, a XII. kerületi Béla király úton 2017. április 19-én. MTI Fotó: Mohai Balázs