Fotó: Időkép/Bapuka

25 centis a hó nyugaton, veszélyes hófúvásra figyelmeztetnek – fotók

Folytatódott az ország nyugati felében a szerdán megkezdődött havazás, van, ahol már 25 centis a hótakaró. Több megyére figyelmeztetést adtak ki, ezúttal nem a csapadék mennyisége, hanem a várható hófúvás miatt.

Szerda este az időjárásunkat meghatározó mediterrán ciklon újabb hulláma hozott havazást nyugatra, másfelé pedig esőt. Csütörtök reggelre szépen meg is hízott a hótakaró, az Időkép szerint Szentgotthárdon 21, Szakonyfalun 25 centi friss havat mértek.

Ez egy ma reggeli kép Szakonyfaluból:

null

null

Szentgotthárdon is erősen télies a táj:

null

null

null

null

Hegyhátszentmártonban is van egy kis téli csapadék:

null

null

Sárváron így szakadt a hó szerda este:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint a Dunántúlon (kiemelten az Alpokalja, Zala, Dunántúli-középhegység, Mecsek környéke) folytatódik a havazás, de a déli órákra már fokozatosan csökken a csapadék intenzitása. Jellemzőn nedves, tapadó hóra lehet számítani helyenként további 5 cm-t meghaladó mennyiségben, élénk, majd erős északi szél mellett. A hőmérséklet a legtöbb helyen kevéssel fagypont felett alakul, így olvadni fog. A Dunántúl keleti részén inkább havas eső várható. A Dunától keletre jellemzően eső hullik, de az Északi-középhegységben vegyes formájú csapadékra, hóra lehet számítani. A hó inkább csak a magasabb helyeken maradhat meg.

A meteorológiai szolgálat Zala, Vas és Veszprém megyére a várható hófúvás miatt figyelmeztetést adott ki. Eszerint arrafelé a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

Fotó: met.hu

Fotó: Időkép/Bapuka