Tűzoltók egy elakadt teherautót mentenek a hóesésben Mátraszentimre közelében 2017. április 19-én. MTI Fotó: Komka Péter

Durvul a havazás, több megyében veszélyjelzés – térkép

Tizenkét óra alatt öt centi hó várható az ország egyes részein kedden, helyenként viszont hófúvás teszi kellemetlenné a közlekedést. Az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére adott ki veszélyjelzést, mutatjuk is, merre lesz ma a legtéliesebb az időjárás.

A meteorológiai szolgálat szerint február 13-án gyenge vagy helyenként közepes intenzitású havazásra lehet számítani, gyengébb csapadék intenzitás esetén havas eső, eső valószínű.

Mint azt kedd hajnalban írták, délelőttig síkvidéken általában lepel-2 centi vizes megmaradó hó elsősorban a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében valószínűbb. Délelőttől a Dunántúlon és az Északi-középhegységben általában havazás, havas eső valószínű, a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon a havas eső, hó mellett délután már elszórtan az eső is eshet.

A havazás miatt Somogy, Veszprém, Vas és Komárom-Esztergom megyékre figyelmeztetést adtak ki. Erre 12 óra alatt 5 centimétert meghaladó hóréteg hullhat:

Fotó: met.hu

A napközben 0 fok feletti hőmérsékletek miatt, síkvidéken hógyarapodás kisebb területen valószínű. A Dunántúl egyes részein, estétől az Északi-középhegység térségében lepel-5 cm megmaradó hó hullhat. A 350 méter feletti részeken, elsősorban a Dunántúli-középhegységben 10 centiméter feletti hó is hullhat kedd éjfélig.

Vas megyében és Veszprém megye nyugati részein esetleg gyengébb hóátfúvás sem kizárt az időnként megerősödő (45-60 km/h) északnyugati szél hatására.

Fotó: met.hu

Tűzoltók egy elakadt teherautót mentenek a hóesésben Mátraszentimre közelében 2017. április 19-én. MTI Fotó: Komka Péter