Kiválasztották azt a hat tortát, melyek közül valamelyik elnyeri idén az ország tortája címet. Mutatjuk őket, egyiket jobban falnánk, mint a másikat.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár tizenkettedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája”, pályázatot – írta a Cukrászat.net. A kezdeményezés évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend, egyre több cukrászda verseng a címért, a nyertes tortát hatalmas érdeklődés kíséri.
Az Ipartestület új, kreatív ötleteket, főleg magyaros ízvilágú, az államalapítás ünnepével vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak.
A döntős torták kiviálasztását az ipartestület a Sirha Budapest kiállítás szakmai programjaként a Hungexpo ‘G’ pavilonjában tartotta meg február 9-én. Idén 28 torta közül választotta ki a zsűri a döntős tortákat, melyek a következők:
Aranyalma torta – Bergmann Nándor, Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
Szimpla – Tóth Norbert, Tóth Cukrászda, Dunaföldvár
Komáromi kisleány – Sztaracsek Ádám, Jánoska Cukrászda, Komárom
Hunyadi gesztenyés – Sztaracsek Ádám, Jánoska Cukrászda, Komárom
Velemi vaníliás gesztenye – Marsa Éva Heléna, Vanília & Gelarto, Nagykőrös
Hamvas szilva torta – Bergmann Nándor, Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. A második körben a zsűri újrakóstolja a döntős tortákat és a készítőikkel konzultálva javaslatokat tesz azok tökéletesítésére, végül a harmadik, utolsó zsűrizési körben újra pontozással választják meg a győztest.
Magyarország Tortáját augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország számos cukrászdája árusítja majd.