M41-es dízelmozdony által vontatott személyvonat halad Olaszfalu határában, Eplény felé 2018. február 13-án (MTI-fotó: Máthé Zoltán)

Akár fél méter hó is eshet szombatig

Kemény téllel búcsúzik a február: keddre virradóan már több helyütt havazott, a folytatásban pedig 40 centi, vagy annál nagyobb hóra is számítani kell. Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre tíz, szerdára pedig már most nyolc megyére adott ki figyelmeztetést a téli csapadék miatt.

Kedd éjfélig a Dunántúlon és a magasabban fekvő helyeken (kb. 250-300 m felett) változó intenzitású (jellemzően gyenge vagy közepes) havazás, havas eső várható – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb, kedd kora hajnali figyelmeztető előrejelzésében.

Eszerint kedd éjfélig a várható friss, tapadó hóréteg többnyire lepel és 12 cm közé becsülhető, délnyugaton és a Dunántúli hegyekben a legnagyobb értékkel. Emellett kisebb körzetekben akár 15 cm körüli vagy azt meghaladó hó is hullhat.

A Dunától keletre, síkvidéken inkább az eső, havas eső lesz jellemző, amely időnként havazásba válthat. Ezeken a tájakon kedd késő estig inkább csak néhol lehet lepel – 1, 2 cm-es hóréteg. Napközben a lehulló hó a legtöbb helyen olvadni fog. Éjjel átmenetileg néhol ónos esőt sem lehet egyértelműen kizárni (esélye kisebb mint 10%). A vegyes csapadék várhatóan péntekig folytatódik, a Dunántúlon és a magasabban fekvő helyeken gyakran havazással, ott szombat reggelig több helyen jelentős vagy vastag (akár 20-40 centi, vagy annál vaskosabb) hótakaró is kialakulhat.

Az előrejelzés szerint egy egy adott területen naponta többször is változhat a csapadék halmazállapota. A prognózis megjegyzi, a hosszabb távú kitekintésben még vannak bizonytalanságok, ezért nem árt gyakran tájékozódni az aktuális és várható időjárásról, figyelmeztetésekről, útinformációkról.

Keddre és szerdára is figyelmeztetést adtak ki

Az Országos Meteorológiai Szolgálat február 20-ra és 21-re is figyelmeztetést adott ki, kedden 10, szerdán pedig 9 megyében van – egyelőre – veszélyjelzés a havazás miatt.

Forrás: met.hu

Forrás: met.hu

Mindennek tetejébe még a tél legdurvább lehűlése is érkezik

Ha a havazás nem lenne elég, a helyzetet még egy komoly lehűlés is fokozza. A meteorológusok szerint közelít a tél legizmosabb lehűlése, mínusz 15 fokig is hűlhet a levegő. Részletek:

M41-es dízelmozdony által vontatott személyvonat halad Olaszfalu határában, Eplény felé 2018. február 13-án (MTI-fotó: Máthé Zoltán)