Fotó: Bored Panda/ Amos Chapple

Térkép: itt lesz a legkeményebb fagy a hétvégén

Érkezik a szibériai eredetű légtömeg, vasárnap hajnalban -16 fokig is hűlhet a levegő. Az Időkép friss térképén azt is megnézheted, hol mennyire lesz zord az idő az országban.

Szombaton több napsütés várható, kezdetben délnyugaton még szállingózhat a hó, majd napközben egy összeáramlási zóna mentén elsősorban északon és a középső tájakon a megnövekvő felhőkből kisebb havazás, hózápor kialakulhat – írta az Időkép.

Az északias szél is többfelé feltámad, nyugaton, északnyugaton és északkeleten erős lökések is lehetnek, így a nappal is fagyos nyugati, északnyugati tájakon hófúvás is kialakulhat. Hajnalra már sokfelé -5 fok alá csökkenhet a hőmérséklet, északon a havas, derültebb, kevésbé szeles tájakon -8, -10 fok körüli fagyra is számítani kell, napközben pedig -4 és +3 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap reggelre aztán a kitisztult idő miatt olyan fagy lesz, mint amilyen még nem volt az idei télen. A prognózis szerint a kevésbé hideg tájakon is -8, -10 fok körüli minimumokra számíthatunk, ugyanakkor a havas, derült, széltől jobban védett részeken -10 fok alá csökken a hőmérséklet, északon -14, -16 fokos hideg is lehet.

Ezen a térképen láthatod, hol lesz a legdurvább a lehűlés:

Fotó: Időkép

Vasárnap napközben délen több lesz a napsütés, mint északon, csapadékra nem kell számítani. Hideg lesz: -2 és -8 fok közötti hőmérséklet lesz délután, nyugaton és északon lehet a leghidegebb, hőérzetünket pedig tovább rontja majd az országszerte élénk, erős északi-északkeleti szél.

Hó a fagyra

A portál szerint február utolsó hétfőjén napközben újra megvastagszik a felhőzet, és dél-délkelet felől újabb havazás érkezhet. Északon, északnyugaton maradhat szárazabb az idő. Kedden többfelé havazhat, a legkevesebb friss hó nyugaton hullhat, ugyanakkor délen, délkeleten és keleten akár 5-10 centiméternyi hótakaró is kialakulhat. Továbbra is élénk, erős lesz az északi-északkeleti szél, mely hófúvást okozhat.

Marad a kemény hideg, a szakemberek szerint hétfő reggel a havas, derültebb tájakon -15 fok alá is lecsökkenhet a hőmérséklet, de máshol is -8, -13 fokos hideg várható. Napközben még nagyobb területen mérhetünk -5 fok alatti maximumokat, és kedden is folytatódik a fagyos idő.

Fotó: Bored Panda/ Amos Chapple