Hóátfúvás miatt lezárt útszakasz a Vas megyei Mersevát és Kemenesszentmárton között 2018. február 24-én. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Brutális hidegbetörés, figyelmeztetések, a java még csak most jön – előrejelzés

Az idei tél eddigi leghidegebb reggelét mérték vasárnapra virradóra: Kékestetőn -17,2°C volt, de a -9 fok alatti országos átlag is jóval hidegebb, mint az ilyenkor megszokott. Egészen csütörtökig hasonló vagy ennél is hidegebb reggelekre készülhetünk.

Vasárnapra több megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, az ország nyugati részén hófúvások miatt van első fokú figyelmeztetés érvényben, Nógrád-, Győr-Moson-Sopron-, Komárom-, Veszprém-, Vas-, Zala-, Somogy megye területére pedig az extrém hideg miatt adtak ki figyelmeztetést.

Hétfőre már Heves– és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az extrém hideg miatt, és hófúvásokra is egyre több helyen kell számítani: a teljes Dunántúlon, és az Alföld déli részén is.

A részletesebb előrejelzés szerint vasárnap estétől főként északon és a Dunántúlon helyenként mínusz 15 fok köré csökkenhet a hőmérséklet, írja az Index az Országos Meteorológiai Szolgálat nyomán.

Kitértek arra is, hogy szombat délutántól észak felől a középső országrészben (előbb főként az Északi-középhegység nyugati felén, majd Pest megye tágabb környezetében) szórványos havazás, hózápor várható. Többnyire legfeljebb 2 centi hó lehet, de helyenként 3-5 centiméter is hullhat.

A várható brutális hideg oka az, hogy egy speciális légköri helyzet alakul ki a következő napokban: egy Északkelet-Európában létrejött masszív magasnyomású anticiklon megfordítja az áramlást a kontinens nagy részén. A jól megszokott nyugatias áramlás helyett az anticiklon déli peremén keletről fog fújni a szél, amely Oroszországból fagyos levegőt hoz Magyarországra.

A köpönyeg.hu előrejelzése:

Hétfő: Erősen megnövekszik a felhőzet, és délutántól délen már havazás, hószállingózás is kialakul. Megerősödik az ÉK-i szél, mely hófúvásokat okoz. Dermesztő hideg várható: reggel -16 és -6, délután -9 és -2 fok között alakul a hőmérséklet. A metsző szélben még hidegebbet érzünk majd, igen kellemetlen idő lesz.

Kedd: Borult időre számíthatunk, több helyen (kivéve ÉNy) havazással. A lehulló hó mennyisége északon lepel-4 cm, délen 3-10 cm lehet. A továbbra is megerősödő ÉK-i szél hóátfúvásokat okoz. Reggel -11, délután -5 fok körüli értékeket mérhetünk.

Szerda: Estig sok felhő lesz felettünk további hószállingózással. Marad a tartósan fagyos idő.

Csütörtök: Sok napsütés, délutántól felhősödés valószínű. Reggel -20 és -10, délután -5 és -1 fok között várható a hőmérséklet.

Hóátfúvás miatt lezárt útszakasz a Vas megyei Mersevát és Kemenesszentmárton között 2018. február 24-én. MTI Fotó: Bodnár Boglárka