Letenye, 2018. február 27.
Kamionost állít meg egy rendõr a letenyei határátkelõnél 2018. február 27-én. A rendõrség közleményei szerint Horvátországba sem Letenyénél, sem Barcsnál nem engedik be a 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti tehergépjármûveket.
MTI Fotó: Varga György

Hókáosz: halálos baleset is történt, Budapesten megbénult a közlekedés

Öt megyében vezettek be útkorlátozásokat a havazás, hófúvás miatt, kamionstopot is elrendeltek a határnál. Bicskénél egy ember életét vesztette egy balesetben, Budapesten sok villamos helyett pótlóbusz közlekedik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írta: a hóval borított tájakon az olykor erős (45-55 kilométer/órás) északi, északkeleti szél elsősorban a Dunántúl nyugati és déli felében hófúvást okozhat. Vas és Zala megyében másodfokú figyelmeztetés, több járásukban másodfokú riasztás is érvényben van. Az érintett területeken az erős szél magas hótorlaszokat emelhet a következő órákban.

Emellett országszerte Budapesten, Pest megyében, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Tolna és Veszprém megyében – szintén a hófúvás veszélye miatt – elsőfokú figyelmeztetés, több járásban riasztás van érvényben.

A meteorológusok szerint

dél felől egyre nagyobb területen várható havazás. Az ország déli, délnyugati harmadán, felén már 5 centiméter körüli, a déli határnál néhol akár 10 centiméternél is vastagabb hóréteg alakulhat ki.

Kedden tovább folytatódik a havazás, amelynek az intenzitása délutántól fokozatosan csökken, és estétől lassan megszűnhet a csapadéktevékenység. Kedd éjfélig az északnyugati és északkeleti tájakon várható a legkisebb mennyiség (maximum 2-3 centiméter), míg dél felé haladva egyre vastagabb hóréteg valószínű (középső országrész: 2-6, déli megyék: további 6-10 centiméter).

Útlezárások Nyugat-Dunántúlon, kamionstop a horvát határon

Vas és Győr-Moson-Sopron megyében kilenc, Zalában egy útszakaszon rendeltek el korlátozást hófúvás miatt, Tolnában pedig a 61-es és 65-ös úton korlátozzák a kamionforgalmat – tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kedd reggel az MTI-t. A rendőrség közleményei szerint Horvátországba sem Letenyénél, sem Barcsnál, sem Berzencénél nem engedik be a 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti tehergépjárműveket.

Győr-Moson-Sopron, Tolna, Somogy, Zala és Vas megyében, közel 20 útszakaszon lépett érvénybe korlátozás a havazás miatt kedden, ám elzárt település nincs.

Az Útinform kora reggeli összesítése szerint Vas megyében a 40-70 kilométer/órás széllökések miatt mintegy kilencven útszakaszon tapasztalható hóátfúvás, emiatt a látótávolság lecsökkenhet akár néhány méterre is. A viharos széllökések gyakorlatilag azonnal visszahordják a havat a burkolatra.

Vasban emiatt a Lócs és Csepreg, a Szombathely és Bucsu, valamint a Karakó és Jánosháza közötti mellékút egy-egy szakaszát lezárták a hóátfúvások miatt.

Győr-Moson-Sopron megyében a Vitnyéd-Csapod-Iván, a Nemeskér-Egyházasfalu összekötő úton és Egyházasfalu-Szakony között, valamint a Fertőszentmiklós-Fertőújlak összekötő úton félpályás korlátozást rendeltek el.

Tolna megyében a 61-es és 65-ös úton átmenetileg korlátozzák a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg feletti tehergépjárművek közlekedését.

A rendőrség kora reggel a police.hu oldalon azt közölte, hogy már nemcsak Barcsnál, hanem Letenyénél és Berzencénél sem léphetnek be a kamionok Horvátországba, ezért a kamionokat a pihenőhelyekre terelik.

Budapesten sem rózsás a helyzet

A BKK Facebook-oldala szerint a főváros is kap a kaáoszból. 9 órai állás szerint a 47-es és a 49-es villamos helyett pótlóbusz közlekedik a Szent Gellért tér M és a Deák Ferenc tér M között váltóhiba miatt. A kimaradó szakaszon az M4-es metróval lehet utazni.

Pótlóbusz jár a 3-as villamos helyett a Nagykőrösi út/Határ út és a Gubacsi út/Határ út között, az 51-es villamos helyett a Koppány utca és a Nagysándor József utca között, valamint az 52-es villamos teljes vonalán áramellátási hiba miatt.

A 4-es villamos helyett pótlóbusz közlekedik a Petőfi híd, budai hídfő és Újbuda-központ M között váltóhiba miatt. Pótlóbusz közlekedik a 75-ös trolibusz helyett is a Puskás Ferenc Stadion M és az Ötvenhatosok tere között, illetve a 77-es trolibusz teljes vonalán áramellátási hiba miatt.

Halálos baleset az 1-es úton Bicskénél, teljes útzár

Egy ember életét vesztette, amikor két személygépkocsi ütközött az 1-es főúton Bicskénél – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden.

Sipos Mónika elmondta, hogy a balesetben hárman sérültek meg, egy ember olyan súlyosan, hogy a helyszínen meghalt. A rendőrség a helyszínelés idejére teljesen lezárta az érintett útszakaszt, a forgalmat Bicske belterületén keresztül terelik el.

Letenye, 2018. február 27. Kamionost állít meg egy rendõr a letenyei határátkelõnél 2018. február 27-én. A rendõrség közleményei szerint Horvátországba sem Letenyénél, sem Barcsnál nem engedik be a 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti tehergépjármûveket. MTI Fotó: Varga György