Megtalálták a világ legrégebbi palackpostája – ez volt benne

Megtalálták a világ legrégebbi palackpostája – ez volt benne

132 éven át hánykolódott a tengeren az a palackposta, melyet nemrég talált meg egy ausztrál házaspár a tengerparton. A palackba zárt üzenet épségben átvészelte a 13 évtizedet, az is kiderült, miért került a hullámok közé.

A palackra Tonya Illman és férje, Kym Illman bukkant még januárban a Nyugat-Ausztrália partjai közelében található Wedge-szigeten – írta a The Guardian. A férfinek megtetszett az üveg, gondolta, szép dísz lesz belőle a polcon.

A nagy meglepetés akkor jött, mikor felfedezték, hogy egy összetekert üzenetet rejt az üveg. Miután szárítgatták kicsit a papírt, széttekerték, hogy megnézzék, mit rejt. Egy német nyelvű szövegre bukkantak, melyet 1886. június 12-i dátummal zártak a palackba.

A tekercset elvitték a Nyugat-Ausztráliai Múzeumba, ahol szakemberek igazolták annak hitelességét. Kiderült, hogy a palackot tudományos célzattal hajították vízbe idestova 132 éve egy német hajóról, a Pauláról az Indiai-óceánon, 950 kilométerre az ausztrál partoktól. Ebben az időben a német hajók egy 69 éven át tartó kísérletet folytattak, melynek során palackok ezreit hajították a tengerbe, ennek segítségével tanulmányozva a tengeráramlatokat. Minden üzenetben leírták a hajó nevét, valamint a vízbe dobás pontos helyét és idejét.

A palack eredetiségének kutatása során eljutottak a Paula hajónaplójához, melyben tényleg volt egy bejegyzés 1886. június 12-én, hogy egy palackot hajítanak a tengerbe. A habok közé vetett palackposták közül összesen 662 került meg eddig, utoljára pedig 1934-ben találtak ilyet a mostani előtt. A mostani palack a 132 évnyi vízben töltött idejével megdöntötte a korábbi rekordot, mely 108 év volt.