Jégeső, viharok jönnek a csonka héten

Jégeső, viharok jönnek a csonka héten

Marad a folytatásban is a kellemes tavaszi meleg, hétfőn azonban már zivatarok is kipattanhatnak, kedden pedig egy hidegfront nyomja meg a csapadékutánpótlást.

Az Időkép szerint hétfőn 14-19 fokra van kilátás, viszont nem lesz túl derűs az idő. Vasárnapról hétfőre virradóan többfelé eshet az eső, záporok is előfordulhatnak, és a lehullott csapadék hétfőn napközben a tavaszias hőmérsékleteknek köszönhetően már nagyobb mértékben tud visszapárologni a légkörbe.

A magasban ezzel egyidőben megkezdődik a hidegebb levegő beáramlása északnyugat felől egy közeledő hidegfront miatt, ami kedvez a konvektív folyamatoknak. A talaj közelében ugyanakkor még a hidegfront előtt élénk, erős lesz a délnyugati áramlás, így a légkörben felfelé haladva megfelelő mértékű szélnyírás is kialakul.

Ezek fényében hétfőn napközben egyre többfelé alakulhatnak ki záporok, elsősorban a déli, a délkeleti és a keleti tájakon zivatarokra is számítani kell.

A kialakult cellák délnyugatról mozoghatnak északkelet felé, a zivatarokat helyenként erős, esetleg viharos széllökések és apró szemű jég is kísérheti, majd az esti órákra gyengül intenzitásuk – írta a portál.

Kedden befut a hidegfront, mely szintén záporokat, délnyugaton zivatarokat produkál. A szél északira fordul, élénk, erős lökésekre számítani kell. Nagy lehűlést nem hoz a front, de azért hűvösebb lesz: 11-16 fokra van kilátás.

Szerdán a változóan felhős-napos időben még elszórtan kialakulhatnak záporok, egy-egy gyenge zivatar legfeljebb nyugaton, délnyugaton fordulhat elő a többfelé még mindig szeles időben.