Szupercellás zivatarok csapnak le a hosszú hétvégén – itt számíthatsz rá

Szupercellás zivatarok csapnak le a hosszú hétvégén – itt számíthatsz rá

Az év második hosszú hétvégéjét hóvihar ugyan nem tematizálja, de sima viharokra annál inkább számítani kell. Már pénteken megdörrenhet az ég, a meteorológusok szerint azonban a szombat lesz igazán kemény.

Az Időkép legfrissebb prognózisa szerint már március 30-án, nagypénteken is előfordulhatnak helyenként zivatarok, de az igazán zivataros nap a szombat lehet. Ekkor ugyanis olyan időjárási helyzet alakul ki Közép-Európa térségében, ami nagyon kedvező feltételeket teremt ahhoz, hogy nagy területen alakuljanak ki zivatarok hazánkban, sőt helyenként heves zivatarok is létrejöhetnek.

Az előrejelzés szerint szombaton tőlünk nyugatra egy hidegfront helyezkedik majd el, melynek az előoldali régiójában lesz a Kárpát-medence. A közeledő hidegfront miatt a magasban előresiet a hideg, míg dél felől a front előtt húzódó, úgynevezett meleg-nedves szállítószalag melegebb levegőt hoz magával, így jelentős légköri instabilitás fog kialakulni. A szállítószalag pedig biztosítja a zivatarok kialakulásához szükséges energiát is.

Mindezek tükrében heves viharokra kell készülnöd a szombati napon. A szakemberek úgy látják, hogy a középső és keleti tájakon van a legnagyobb esély a heves égzengésekre,

itt akár szupercellás zivatarok is kialakulhatnak.

Az erősebb zivatarokat viharos széllökések, felhőszakadás és jégeső is kísérheti.