Zivatar Budapesten (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Viharveszély: kilenc megyére csaphat le zivatar csütörtökön

Egyre több megye ázhat el a csütörtök második felében, az Országos Meteorológiai Szolgálat kiterjesztette a korábbi figyelmeztetését, most kilenc megye sárgul a térképen.

Már tegnap este figyelmeztettünk, hogy csütörtökon ne indulj el esernyő nélkül, mivel délután, este megdörrenhet az ég, és megázhatsz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzése szerint erre egyre nagyobb az esély. Olyannyira, hogy a teljes Dunántúlra, mind a kilenc megyére figyelmeztetést adott ki csütörtök késő délelőtt.

Fotó: met.hu

Mint írták: a a délutáni, esti órákban alacsony valószínűséggel elsősorban a Dunántúl keleti felében akár egy-egy intenzív vagy heves (> 90 km/h feletti széllökés, > 2 cm jégátmérő) zivatar is kialakulhat.

Zivatarokra nagyobb valószínűséggel a Dunántúlon az esti, késő esti óráktól számíthatunk, egy-egy heves zivatar kialakulására is van esély. A zivatarok vagy zivatar zóna környezetében viharos (> 60-80 km/h) szél, néhol nagyobb méretű jég (jégátmérő > 1, 2 cm) és lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék (> 15-20 mm) valószínű.

A zivatarrendszer fokozatosan északkeletre helyeződik, az éjféli órákat követően a középső országrészben, a hajnali, reggeli órákban az északkeleti területeken valószínű előfordulása, helyenként 55-65 km/h széllökés kíséretében. Északkeleten a délelőtti órákban kialakulhatnak még zivatarok, a déli, kora délutáni órákban egy-egy heves (> 90 km/h feletti széllökés, > 2 cm jégátmérő) zivatarra is van esély.

Zivatar Budapesten (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)