Fotó: Surányi Linda /Budakeszi Vadaspark

Túrázók hülyesége miatt árvulnak az erdei kisállatok

Közleményben kéri a kirándulókat a Budakeszi Vadaspark, hogy ne szedjék össze az erdőben talált, árvának hitt kisállatokat, mert nincsenek elveszve, csak legfeljebb éppen akkor nincs velük a mamájuk.

A 444.hu szerint a vadasparknak az a kérése, hogy a kirándulók áprilistól júniusig tartó időszakban fokozott éberséggel járjanak, ilyenkor születnek többek között a madárfiókák, a sünök és az őzgidák is. Ha pedig ilyet találnak, ne simogassák, ne babusgassák őket, mert elpusztulhatnak.

A őzeknél és a szarvasoknál az anya csak rövid időre hagyja magára a gidát, emberi beavatkozás (pl. óvatlan simogatás, ölbe vétel) után, az idegen szag miatt viszont előfordulhat, hogy végleg elhagyja kicsinyét, így az éhen hal.

A mókuskölykök sincsenek egyedül a fa alatt, csak éppen rejtőzködnek valami elől, őket sem kell összeszedni, a vadmalacok közelében pedig tuti, hogy ott a mama valahol.

„Az első és legfontosabb szabály, hogy ne nyúljunk az árvának hitt kisállatokhoz, tartsuk tiszteletben a természet rendjét”

– hangsúlyozta Jóba Katalin, a Budakeszi Vadaspark állatgondozója a 444.hu cikke szerint. Szóval ne szedd össze a magányosnak hitt állatokat, mert valószínű, hogy te teszed árvává. Vissza ugyanis már nem lehet engedni a természetbe őket, így állatmenhelyeken nőnek majd fel.

Add tovább, hogy másokhoz is eljusson!

Nyomj a tetszikre, hogy ne maradj le a friss virál hírekről!

vagy

Köszönöm, már követem az oldalt!