Jégeső és felhőszakadás Budapesten, a Jókai térnél 2015. június 9-én. MTI Fotó: Kallos Bea

29 fok is lehet vasárnap, de mondjuk a rossz hírt

Nyári meleggel búcsúzik a hét, és nyári meleggel indul a következő, azonban nem lesz felhőtlen az öröm: feltámad a szél, és a dörgés sem megy majd ritkaságszámba.

Az Időkép szerint április 14-én, szombaton leginkább fátyolfelhők szűrhetik meg a napsütés, csapadék nem várható, gyenge, mérsékelt marad a változó irányú szél. Napközben 20-25 fokot mutat majd a hőmérő, ami tökéletes arra, hogy az ember nyakába vegye az erdőt egy kirándulás erejéig, bringára pattanjon, vagy éppen rászabaduljon a konyhakertre, ahol eddig halogatta a veteményezést.

Vasárnap a Dunántúlon felhősebb idő várható, késő délutántól itt, valamint a Duna vonalában zápor, este kis eséllyel zivatar is kialakulhat. A prognózis szerint feltámad a délkeleti szél, a hajnali 8-12 fokról 24-29 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

És akkor jön a rossz hír

Hétfőn túlnyomóan felhős időre van kilátás, a többfelé erősen megnövekvő felhőzetből elszórtan, legkisebb eséllyel keleten, délkeleten alakulhat ki kisebb eső, zápor – írja az Időkép. Nyugaton kis valószínűséggel, de az esti, éjjeli órákban akár az ég is megdörrenhet. A délkeleti szél helyenként megélénkül, délután 20-27 fok várható.

Kedden a Dunántúlon és a középső tájakon párásan, ködösen, esős, záporos idővel indulhat a nap. Délután változóan felhős időre, hosszabb-rövidebb napos időszakokra számtíts, elszórtan továbbra is előfordulhatnak záporok. A legtöbb napsütésre a Tiszántúlon élők számíthatnak. Nyugaton, délnyugaton ezzel szemben helyenként zivatarok is kialakulhatnak. Csak néhol élénkülhet meg az északias szél. Nem lesz már olyan meleg: napközben 18-25 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Szerdán már több napsütésre van kilátás, cserébe viszont fújni fog a szél. Sokfelé kísérhetik erős, viharos lökések az élénk északi, északkeleti szelet. A szakemberek szerint záporok kialakulására ezen a napon is készülhetsz. Délutánra várhatóan mindenütt megszűnik a csapadék, és néhány fokos eltéréssel országszerte 20 fok környékén alakulhat a maximum-hőmérséklet.

Előreláthatólag a csütörtöki nap sem telik el záporok nélkül, és várhatóan a szél is erős marad.

Jégeső és felhőszakadás Budapesten, a Jókai térnél 2015. június 9-én. MTI Fotó: Kallos Bea