Fotó: Időkép

Eddig esik még sáros eső Magyarországon – félelmetes műholdképek

Újabb sáros eső hullt hazánkban a hétvégén, melyért a felhőzettel érkező szaharai port a felelős. A sivatagi homokból jelenleg annyi van felettünk, hogy teljesen lefedi a kontinens középső és keleti felét, kocsit mosni sem érdemes még.

Néhány napja számoltunk be róla, hogy sárga poros eső érkezett a hidegfronttal. A rendkívüli csapadék a légkörben lévő szaharai por miatt alakult ki, ezért nézett ki úgy a kocsid, mintha valaki egy földúton csapatta volna vele, míg aludtál.

A homokos csapadéknak a hétvégén volt utánpótlása, és a jelek szerint még a hét közepéig nem érdemes kocsimosásban gondolkoznod.

Az Időkép szerint jelentős mennyiségű szaharai por érte el Közép-Európát a hétvége folyamán. A nagy mennyiségű por Európa fölé szállítódásáért egy múlt csütörtökön, Marokkó térségében kialakult mediterrán ciklon a felelős. A ciklon középpontja körüli viharos (akár 100 km/h meghaladó) széllökések felkavarták a sivatagi port. Ez a por a légkör magasabb régióiba is bekerült, ahol kondenzációs magként funkcionált, vagyis a porszemcsék felületén beindulhatott a jégkristályok kialakulása és ezzel együtt a felhőképződési folyamat.

A nagy mennyiségű por okozta kedvező fehőképződési feltételek eredményeként kiterjedt (magas szintű) felhőzet alalkult ki a mediterrán ciklonhoz kapcsolódóan, mely szinte teljesen befedte Közép-Kelet-Európát, valamint a Balkán-félszigetet. A felhőzet a műholdképeken is jól látszik:

Fotó: Időkép

Fotó: Időkép

Mint írták, hétfőn a felhőzet vastagabbá vált, több helyütt hullott belőle sáros eső. Kedden még erre számíthatsz, de szerdán már a szeles időnek köszönhetően tisztább lesz az ég, és akkor már érdemes lesz lemosnod a kocsit is.

Fotó: Időkép

Fotó: Időkép