Képünk illusztáció

Önéletrajzot, bérpapírt kérnek a leendő albérlőktől Budapesten

Magyarországon szokatlan lakáskiadásba futott bele a Zoom.hu munkatársa, melynél gyakorlatilag mindenféle igazolással versenyeztetik a leendő bérlőket.

Egy ingatlanos szerint külföldön ennek már nagy hagyománya van, felénk egyelőre ritkaságszámba megy, de nem feltétlenül rossz dolog.

Hétfőn írta meg a Zoom.hu, hogy olyan kiadó lakást találtak a magyar fővárosban, a Marczibányi Téri Művelődési Központhoz közel, ahol a leendő lakóknak derekas pályázati anyaggal kell készülniük ahhoz, hogy egyáltalán szóba álljanak velük.

Az érdeklődőknek vinniük kell egy rövid önéletrajzot, olyat, amivel állásra is jelentkeznek, személyi igazolványt és fizetési dokumentumot is. Ha ilyenek nincsenek, akkor ne is erőlködjön senki, mert kérdés nélkül vetik el a jelentkezését.

A cikk által megszólaltatott Balogh László, az Ingatlan.com szakértője elmondta, ez nem általános jelenség hazánkban. Szerinte két esetben fordulhat elő: ha nagyon olcsó a lakás, és sokan jelentkeznek rá, vagy ha értékes az ingatlan, és így csökkentené kockázatait a kiadó.

Balogh elmondta, a fenti metódusnak Franciaországban, azon belül is főként Párizsban jellemző. Igaz, ehhez az is kell, hogy a francia adóhatóság igen szigorúan szankcionálja az illegális lakáskiadásokat. Ott még több egyéb mellett egy kezest is meg kell nevezni, így a ha a bérlő élete valamiért megfeneklik, a főbérlő tudjon zaklatni valakit az elmaradt pénzért.

Az ingatlanszakértő szerint miután a budapesti albérletdíjak emelkedése miatt egyre nagyobb a kereslet a megfizethető árú ingatlanok iránt, elképzelhető, hogy a közeljövőben egyre nagyobb „dokumentációs” arányt mutat majd az itthon gyakorlat is.

Képünk illusztáció