MTI Fotó: Varga György

30 fokos strandidőt és zivatarokat kapsz a hosszú hétvégére

A csütörtöki hidegfront után ismét melegedésnek indul az idő, hétvégén újra karcolja majd a hőmérő a 30 fokot. A Balaton már 20 fokos Siófoknál, így egy strandolás sem számít majd extrém sportnak.

Az Időkép legfrissebb előrejelzése szerint pénteken már nem kell csapadékra számítani, sok lesz a napsütés, de némi fátyolfelhőzet azért várható. A kezdetben északias szél délután egyre inkább keletiesre, majd déliesre fordul, melyet csak néhol a Dunántúlon kísérhetnek élénk lökések. Az átvonuló hidegfront mögött főként északon lehet hűvösebb a hajnal: 5-9 fok, délebbre 10-13 fok valószínű. Napközben 18-24 fok között alakul a hőmérséklet.

Szombaton ismét érzed majd a nyarat: 24-29 fokig melegszik a levegő a túlnyomóan napos időben, egy-egy zápor, zivatar inkább csak a késő délutáni órákban az ország középső és déli tájain fordulhat elő. Napközben több helyen megélénkülhet a délkeleti szél.

Vasárnap viharokra figyelmeztetnek a meteorológusok. A prognózis szerint többfelé előfordulhatnak záporok, zivatarok, melyeket helyenként viharos széllökések, felhőszakadás és jégeső is kísérhet.

A zivataroktól függetlenül élénk, erős lesz a délies szél, ami továbbra is meleg levegőt szállít térségünkbe, így a délutáni órákban 25-30 fokot mutathatnak a hőmérők. 30 fokos csúcshőmérsékletre elsősorban délen, délkeleten van kilátás.

MTI Fotó: Varga György