Zivatar (fotó: Pixabay)

Nagy viharok jöhetnek pénteken – térképen a figyelmeztetés

Az előttünk álló napokban is marad a nyárias meleg, 30-31 fokig is emelkedhet a hőmérséklet, de zivatarokra is számítani kell, melyek miatt már öt megyére adtak ki veszélyjelzést péntekre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken a napsütés mellett délnyugaton szórványosan, máshol helyenként fordulhat elő zápor, zivatar. A szél megélénkül, néhol megerősödik, zivatarok környezetében viharossá is fokozódhat. A legalacsonyabb hőmérséklet 12-17 fok között valószínű. A nappali maximumok általában 26-32 fok között alakulnak, de nyugaton kissé hűvösebb lesz.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint a hét utolsó munkanapján zivatarokra elsősorban az ország nyugati felében számíthatsz szórványosan.

Ezen a területen belül nyugat-délnyugaton heves zivatar is kialakulhat, amelyeket viharos széllökések (60-75 km/h), nagyobb átmérőjű jégszemek (~2 cm), valamint lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék (10-20 mm) is kísérhet.

A várható viharok miatt már most öt megyére – Vasra, Zalára, Somogyra, Tolnára és Baranyára – első fokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ:

Fotó: met.hu

Zivatar zivatar hátán

A szerda délután is sok helyütt volt viharos, Sopron mellett még egy tuba is képződött, melyet az Időkép olvasójának meg is sikerült örökítenie. A jelenségről ebben a cikkünkben mutattunk fotót:

Zivatar (fotó: Pixabay)